pexels

Usprkos koroni, Hrvatska bilježi manju smrtnost od prošle godine u isto vrijeme, a evo i kako stojimo sa sklapanjem brakova

Autor: Dnevno

Iako je svaki peti stanovnik u Hrvatskoj stariji od 65 godina, a upravo su stariji najrizičnija skupina kad je u pitanju obolijevanje od koronavirusa, ipak smo u prvih pola godine 2020. imali gotovo 1000 manje umrlih u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Državni zavod za statistiku objavio je privremene rezultate za prvih pola godine koji pokazuju kako je pandemija koronavirusa djelovala na stanovništvo, koliko je ljudi umrlo u ovih pola godine, a koliko ih je sklopilo brakove.

Podaci pokazuju da je broj umrlih u razdoblju od siječnja do lipnja 2020. pao za 3,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, odnosno umrlih je bilo 985 manje. Podaci pokazuju da unatoč pandemiji bolesti covid-19 nisu zabilježena znatnija odstupanja broja umrlih u odnosu na promatrano razdoblje prethodnih godina.

U lipnju 2020. zabilježen je porast broja umrlih osoba, i to za 8% u odnosu na lipanj 2019., odnosno bilo je 300 umrlih više nego u istome mjesecu prethodne godine.

Osim privremenih podataka o umrlima po mjesecima za 2019. i 2020., grafikon prikazuje i konačne podatke za razdoblje od 2011. do 2019.

U DZS-u napominju da privremeni podaci o umrlima nisu potpuno usporedivi s konačnim podacima, navodeći kako se privremeni podaci odnose na mjesec upisa u državne matice, a ne na mjesec događaja.

Privremeni podaci za 2020. pokazuju  da je u odnosu na lipanj 2019. sklopljeno je 680 brakova manje, odnosno 28,3%.

U ova četiri mjeseca (ožujak, travanj, svibanj i lipanj) sklopljeno je ukupno 4247 brakova manje nego u istom razdoblju prošle godine.

I TO SE DOGAĐA! U svijetu se smanjio broj oboljelih od gripe i ostalih zaraznih bolesti

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.