Usluge se vraćaju: Željka Pokupec se i formalno pridružuje odvjetničkom uredu Miljević

Autor: I. Babić

Navodno su Preglej i Miljević sa Željkom Pokupec, za opsežno i unaprijed utanačeno priznanje Sapunara, prethodno dogovorili uvjetnu kaznu od samo jedanest mjeseci zatvora.

Portal dnevno.hr već je pisao o rabotama najomraženije bivše županijske odvjetnice i zamjenice Mladena Bajića, Željke Pokupec i o sprezi između DORH-a i određenih istaknutih zagrebačkih odvjetničkih kuća. Pri tome se učestalo ukazivalo na odvjetnički ured Gordane i Veljka Miljevića, koji trenutno puni novinske stupce u aferi organiziranog detektivskog praćenja Severine i njenog malodobnog sina.

Tako smo primjerice već imali prilike izvjestiti (više pročitajte ovdje) da je Gordan Preglej, odvjetnik u dotičnom uredu Miljević i studentski kolega Željke Pokupec, još u početku dok je bio branitelj Dijane Čuljak u aferi Core Media, sa Željkom Pokupec dogovorio da se Dijana Čuljak, usprkos teških optužbi, brani sa slobode. Tek je naknadno, pod pritiskom javnosti i kada je uhvaćena s prstom u pekmezu, jer je pokušavala utjecati na svjedoke, DORH nevoljko pristao zatražiti određivanje pritvora za Dijanu Čuljak. Ista je u to vrijeme odmah, nezadovoljna nepoštivanjem dogovora, promijenila odvjetnika i angažirala Antu Nobila.

No, ono što će tek odjeknuti u javnosti, još puno slikovitije prikazuje odnose u doba vladavine Željke Pokupec kao glavne županijske odvjetnice i vladarice Bajićeva DORH-a. U velikoj aferi ”HAC-Remorker” upućeni koji su nazočili nevjerojatnom prizoru, tvrde kako je Josip Sapunar, glavni optuženik i ”pokajnik” pod vrlo sumnjivim okolnostima davao iskaz u kojem je teško teretio ostale suosumnjičenike, a sve u prisustvu Željke Pokupec. Gordan Preglej je navodno osobno držao papir s tekstom unaprijed sročenog iskaza kojeg je Josip Sapunar nemušto čitao i kao svoj iskaz formalno davao u zapisnik. Istovremeno je Preglej često ispravljao zamuckivanja svog klijenta, a sve pod budnim okom Veljka Miljevića, koji je sve kontrolirao preko Sapunarovog ramena. Navodno su Preglej i Miljević sa Željkom Pokupec, za opsežno i unaprijed utanačeno priznanje Sapunara, prethodno dogovorili uvjetnu kaznu od samo jedanest mjeseci zatvora. No, račune im je pomrsila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jasna Galešić koja je zbog težine kaznenog djela i Sapunarovog priznanja, istom odredila dvije i pol godine, a od toga 15 mjeseci ”tvrdog” zatvora čime je izigrala dogovor, odnosno ”račun bez krčmara”. Iz dobro informiranih izvora doznajemo kako će navodno Josip Sapunar, izigran ”trulim” dogovorom Pokupec-Miljević koji je sklopljen na štetu svih osumnjičenika u postupku, pokrenuti sve da dokaže kako su njegov iskaz i priznanje zapravo bili iznuđeni od strane Željke Pokupec uz pomoć odvjetničkog ureda Miljević.

Pri tome on neće biti prvi koji tvrdi da je Željka Pokupec zastrašivanjem, lažnim obećanjima i dogovorima s pritvorenicima i svjedocima iznuđivala priznanja i iskaze u ”željenom” smjeru. Štoviše, bivši ministar Dragan Primorac, okrivljenik u aferi nabavke službenog vozila Touareg najavio je još krajem 2013. u svom službenom priopćenju da će ”javnost tek biti upoznata s kaznenim djelima Željke Pokupec kao i s kaznenim prijavama koje su pokrenute protiv nje”. Jedini svjedok koji u tom slučaju formalno tereti bivšeg ministra Primorca, dr. sc. Mirko Smoljić, pred sudom je izjavio da je njegov prvobitan svjedočki iskaz protiv Primorca neistinit i da je isti bio iznuđen prijetnjom od strane Željke Pokupec osobno, prilikom njegovog trećeg saslušanja kada je konačno morao dati iskaz koji tereti Primorca.

Samovoljni, diktatorijalni i kaubojski stil nije samo iritirao i zastrašivao osumnjičenike i svjedoke već i zamjenike Željke Pokupec, te ostale suradnike i kolege unutar zagrebačkog DORH-a. Tako je primjerice prva zamjenica Helenica Pirnat Dragičević već početkom 2012. tražila i ishodila premještaj u drugu službu, a i ostali zaposlenici zagrebačkog Županijskog odvjetništva odahnuli su nakon neslavnog otpusta Željke Pokupec od strane novog šefa DORH-a, Dinka Cvitana. Cvitanu, koji je poznat po kultiviranom i ljudskom ophođenju s kolegama i strankama, zasigurno se nije svidio arogantan gard ”s visoka” kojeg se Željka Pokupec nije libila demonstrirati i pred njim samim. Kuloarske priče vrve od anegdota prema kojima je na zajedničkim sastancima Pokupec svog novog šefa tretirala kao ”malog od kužine”, odnosno svog ”potrčka”.

Za svoj osebujan i nadasve snažan nastup, Željka Pokupec zasigurno nije imala uporište u stručnosti i kompetenciji kao vrstan pravnik, jer su se upravo za vrijeme njezine vladavine unutar njenih službi događali razni krupni propusti. I to od probijanja zakonskih rokova za podizanje optužnice, kao primjerice u slučaju Mladineo, u aferi Fonda za zaštitu okoliša gdje je Vinko Mladineo kao ravnatelj navodno oštetio državu za više od 46 milijuna kuna, do kršenja internih procedura DORH-a i ”soliranja” Željke Pokupec u podizanju spornih optužnica u slučaju ratnih zločina u Gruborima i Ramljanima, optužnice koje su naknadno povučene od strane DORH-a. No, postoji i mogućnost da su navedni propusti bili zapravo motivirani inim i trulim dogovorima i nagodbama s raznim odvjetničkim uredima, političkim strujama i lobijima. Nakon naprasnog razrješenja s dužnosti i kaznenih prijava koje su do sada već podnesene protiv Željke Pokupec, ista bi vjerojatno mogla postati i predmet kaznenog postupka iniciranog od strane DORH-a.

Osim blagonaklonosti svog bivšeg šefa, Mladena Bajića, koji će se za nagradu još i kandidirati za suca Vrhovnog suda RH, Željka Pokupec je uživala i podršku i protekciju unutar rukovodećeg aparata MUP-a. Pri tome svoj strmoglavi uspon i vladavinu unutar DORH-a navodno može zahvaliti i intimnim druženjima s visoko pozicioniranim članovima policije i obavještajnih službi. U tom kontekstu su se navodno spominjala imena Vitomira Bijelića, bivšeg pomoćnika glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića i načelnika uprave Kriminalističke policije, zatim Krešimira Antolića, bivšeg načelnika općeg kriminaliteta PU Zagreb i sadašnjeg povjerenika za sigurnost u Dinamu, te u zadnje vrijeme Gorana Burušića, sadašnjeg načelnika PU Zagreb, koji se trenutno nalazi na bolovanju i koji je navodno u nemilosti zbog afere njegovog sina Saše Burušića. Podsjetimo, Burušić mlađi je kao bivši suradnik kreditne agencije pravomoćno osuđen uvjetnom kaznom za malverzacije i krivotvorenje dokumentacije za dobivanje kredita, nakon priznanja i nagodbe s DORH-om! Možda je upravo ”trio” Pokupec-Bijelić-Grbić svojevremeno zaštitio i Dijanu Čuljak od kaznenog progona u aferi Core Media.




Stoga ne treba čuditi da će Željka Pokupec, nakon što je prije desetak dana polagala ispit iz kodeksa odvjetničke etike pri Odvjetničkoj komori, nakon prisege navodno ubrzo započeti novu odvjetničku karijeru u odvjetničkom društvu Miljevića i Pregleja. Očito ovi potonji znaju vraćati usluge, iako moraju biti svjesni da možda od angažmana Željke Pokupec ubuduće neće imati puno koristi, uzimajući u obzir njen rejting među bivšim kolegama iz DORH-a i USKOK-a, u pravnim krugovima i među strankama.

Autor:I. Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.