fbpx

USKOK treba doraditi optužnicu za Čehoka

Autor: hina

USKOK, među ostalim, mora odrediti i koje građevinsko vještačenje smatra relevantnim s obzirom da je jedan od vještaka, koje je angažirao USKOK, potvrdio teze obrane, a ne optužbe, ocjenu suda je prenijela Čehokova braniteljica Jasna Novak.

Optužnica protiv bivšega varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka nije potvrđena, već je u cijelosti vraćena USKOK-u na doradu, odlučilo je danas Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda.

– Vijeće nije potvrdilo optužnicu već ju je vratilo na doradu USKOK-u, od kojeg se traži da bolje razjasni neka pitanja, prije svega, zašto smatraju da se u slučaju Čehoka i ostalih optuženih radi o udruživanju zbog počinjenja kaznenoga djela – kazala je HINA-i Čehokova braniteljica Jasna Novak.

Izrazila je zadovoljstvo odlukom Optužnoga vijeća sutkinje Jasne Smiljanić koja je nakon nekoliko ročišta zatvorenih za javnost donijela odluku o vraćanju optužnice USKOK-u.


– Zadovoljni smo jer je najveći dio prigovora obrane prihvaćen, jer je optužnica u cijelosti vraćena USKOK-u – kazala je Novak.

Dodala je da se USKOK, među ostalim, mora odrediti i koje građevinsko vještačenje smatra relevantnim s obzirom da je jedan od vještaka, koje je angažirao USKOK, potvrdio teze obrane, a ne optužbe.

Čehoka se tereti da je pogodovao suoptuženom varaždinskom poduzetniku Davoru Patafti i oštetio Grad Varaždin za najmanje 49,5 milijuna kuna.

Uz njih dvojicu, optuženi su Narcisa Huljev, Tomislav Kezelja, Hrvoje Vojvoda i tri Pataftine tvrtke T7 Grupe, T7 Visa i Winair.

Zbog pogodovanja Patafti

USKOK ih je lani krajem prosinca optužio za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te za pomaganje i poticanje na te zlouporabe.
Čehok je optužen da je od kraja 2007. do sredine 2011. pogodovao Patafti i njegovim tvrtkama u poslovima s gradom i gradskim poduzećima, pri čemu je Varaždin navodno oštećen za najmanje 49,5 milijuna kuna.

Patafti je u tom razdoblju, tvrdi USKOK, isplaćeno najmanje 35,8 milijuna kuna.

Zbog ove afere Čehok je u srpnju prošle godine iz Istražnog zatvora u Remetincu, u kojem je proveo više od mjesec i pol dana, podnio ostavku na gradonačelničku dužnost.
Na slobodu je izašao uz jamčevinu vrijednu 2,6 milijuna kuna.

Patafta je pak sudu dao najveću jamčevinu u povijesti hrvatskoga pravosuđa u iznosu od 12 milijuna kuna. Dva milijuna kuna dao je u gotovini, a deset u mjenicama.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.