fbpx

USKOK – Podignuta optužnica u slučaju ‘Bankomat’ protiv Protege i ostalih

Autor: hina

Optužnica je podignuta protiv trojice djelatnika Hrvatske poštanske banke (HPB) Josipa Protege (1971.), Ivana Sladonje (1964.) i Marija Kirinića (1953.), te protiv osmorice klijenata te banke.

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu u slučaju ‘Bankomat’, protiv desetorice hrvatskih državljana te hrvatskog državljanina koji ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine, zbog kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pranja novca, priopćeno je kasno popodne na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH (DORH).

Optužnica je podignuta protiv trojice djelatnika Hrvatske poštanske banke (HPB) Josipa Protege (1971.), Ivana Sladonje (1964.) i Marija Kirinića (1953.), te protiv osmorice klijenata te banke – hrvatskih državljana B. Š. (1977.), O. B. (1973.), I. G. (1960.), S. Č. (1968.), D. Č. (1976.), G. J. (1946.) i G. J. (1977.) te hrvatskog državljanina koji ima i državljanstvo BiH S. G. (1972.).

U priopćenju DORH-a navode se samo inicijali svih okrivljenika i njihova godišta rođenja.


Optužnicom se Josipa Protegu tereti da je od 2005. do 12. kolovoza 2009., u Zagrebu, kao predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke (HPB), organizirao grupu koju su sačinjavali on i član Uprave Ivan Sladonja i financijski direktor Mario Kirinić, nakon čega su u dogovoru i u korist pojedinih klijenata banke, odobravali kredite koji po iznosu, namjeni osiguranja, visini kamatne stope, visini naknade i vremenu počeka odstupaju od uobičajenih kredita u ponudi Banke za građane i pravne osobe.

U ostvarenju tog cilja nalagali su sektorima i podružnicama HPB-a da prijedloge za odobrenje takvih plasmana, bez obzira na rizik, kreditnu sposobnost tražitelja te bez adekvatnih instrumenata osiguranja povrata plasmana, upućuju na Upravu banke i potom su posebnim odlukama odobravali potpuno i djelomično nenadoknadive kreditne plasmane.

Okrivljenici Protega, Sladonja i Kirinić se nadalje posebno terete da su od 2005. do 30. siječnja 2009. – na traženje pojedinih povlaštenih klijenata pa tako i B. Š., O. B., S. G., I. G., S. Č., D. Č. i G. J. – odobravali veći broj visoko rizičnih više milijunskih kredita u iznosu od najmanje 254.876.534,87 kuna, koji nisu po dospijeću vraćeni HPB-u te su kontinuirano prolongirani povrati glavnica kredita, čime su okrivljenicima pribavili znatnu protupravnu imovinsku korist, a time nanijeli štetu Hrvatskoj poštanskoj banci, ističe se u priopćenju

Bratski podijelili protupravnu dobit

Okrivljenici Protega, Sladonja i Kirinić su u cilju pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi sebi i zaposlenicima koje su odlučili nagraditi, protivno Zakonu o bankama (članak 69), prikazali poslovanje HPB-a uspješnim na način da kontinuirano nisu provodili rezerviranje za pokriće gubitaka iz pojedinih odobrenih rizičnih kreditnih plasmana, čime su lažno prikazali dobit u poslovanju za 2006. i 2007. godinu.

Na temelju lažno prikazane dobiti te isplatama sa osnova bonusa i sudjelovanja u dobiti, u 2007. i 2008. godini neosnovano su im izvršene uplate na štetu HPB-a u bruto iznosu od 26.080.199,61 kuna.
Na taj je način Protega pribavio protupravnu imovinsku korist od 4.436.450,21 kuna, Sladonja od 4.355.610,46 kuna, a Kirinić od 4.523.098,02 kuna, navodi se u optužnici.

Optužnicom se posebno tereti G. J. za pranje novca na način da je od 14. studenoga 2006. do 31. prosinca 2008., u Hrvatskoj, Španjolskoj, Austriji, Italiji i Švicarskoj – radi prikrivanja novca od ishođenog kredita – nalagao plaćanja iz kredita u inozemstvo, pa i na inozemno trgovačko društvo, koje je osnovao u Španjolskoj. Naložio je i šest plaćanja iz odobrenih kredita u korist računa inozemne tvrtke u jednoj španjolskoj banci u ukupnom iznosu od 1.868.000,00 eura s navodnom svrhom plaćanja arhitektonskih, inženjerskih i ostalih tehničkih usluga.

Potom je od 21. prosinca 2006. do 3. travnja 2008. u svrhu povrata novca u financijski sustav Republike Hrvatske i daljnjeg raspolaganja u legalne gospodarske tijekove, osigurao da inozemna tvrtka u njegovom vlasništvu taj isti novac u iznosu od 974.750,00 eura iz inozemstva uplati na račun jednog trgovačkog poduzeća kojeg je direktor njegov sin G. J.
U svrhu utvrđivanja mogućih drugih kaznenih djela u vezi s daljnjim gubitcima u portfelju Hrvatske poštanske banke kriminalističko istraživanje se nastavlja, po nalogu USKOK-a, stoji u priopćenju.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.