Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

USKOK objavio sve detalje oko uhićenja Ane Stavljenić-Rukavine, bliske Bandićeve suradnice

Autor: D.D.

Nakon što je objavila sve detalje vezane uz djelovanje uhićenika u slučajevima Adventa u HRT-a, policija se oglasila i po pitanju bolnice Srebrnjak i uhićenja Bandićeve bliske suradnice – Ane Stavljenić-Rukavine.

“Djelatnici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da su dvije hrvatske državljanke, starosti 82 i 55 godina, počinile kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti.

Provedenim višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako su osumnjičene iskoristile svoj položaj i ovlasti kako bi drugoj osobi pribavile korist. Sumnjiči ih se da su u razdoblju od siječnja do kraja lipnja prošle godine, po zahtjevu sada pokojnog gradonačelnika, poduzele radnje kako bi osigurale da za ravnatelja dječje bolnice Srebrnjak bude izabrana osoba koju je on odabrao i prije zaprimanja svih prijava na raspisanom natječaju.

Osumnjičene su na to pristale te je prvoosumnjičena 82-godišnjakinja, koristeći informacije koje su joj o dječjoj bolnici bile dostupne kao odgovornoj osobi u jednom njenom tijelu, sastavila program rada i razvoja bolnice kao jedan od uvjeta za javljanje na natječaj, dok je drugoosumnjičena 55-godišnjakinja tu dokumentaciju, zajedno s kandidaturom odabranog kandidata, predala u poslovnicu pošte.

Nadalje je, prije završetka natječaja, a po zahtjevu sada pokojnog gradonačelnika, prvoosumnjičena zatražila od odabranog kandidata za povuče svoju kandidaturu, s obzirom na to da je gradonačelnik odlučio da ipak želi drugog kandidata na čelu dječje bolnice Srebrnjak. I drugom kandidatu je prvoosumnjičena davala savjete i upute vezano uz teme koje će biti predmet razgovora kandidata te je od drugih članova tog tijela tražila da daju svoj glas navedenom kandidatu. Budući da jedna članica tijela nije to željela učiniti, sada pokojni gradonačelnik donio je odluku o njezinom razrješenju i imenovanju drugoosumnjičene kao nove članice tijela koje odlučuje o odabiru ravnatelja dječje bolnice te je na taj način osigurao da potrebna većina članova glasa sukladno njegovim traženjima. Nakon toga, donio je odluku o poništenju natječaja te je, nakon što je izabrao novog kandidata za ravnatelja zdravstvene ustanove, raspisan novi natječaj. Prvoosumnjičena je ponovno poduzimala radnje kako bi novoodabranog kandidata pripremila za razgovor, a prema naloga sada pokojnog gradonačelnika obje su od ostalih članova tijela zatražile da glasaju za odabranog kandidata te je on i izabran ostvarujući tako sva prava na rad i iz rada tog mjesta.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja obje osumnjičene su tijekom srijede poslijepodne predane pritvorskom nadzorniku, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu i to za kaznena djela Zlouporaba položaja i ovlasti”, stoji u priopćenju.




Autor:D.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.