‘URIHO pokrenuo prvi svjetski news portal za invalide, web shop i gradi veliki centar na Kajzerici’

Autor: Mladen Prenc

Ravnatelj URIHO-a u razgovoru za Dnevno.hr otkriva nove razvojne planove i inovacije u toj ustanovi.

Ustanova URIHO pokrenula je In-Portal.hr – prvi svjetski news portal za osobe s invaliditetom. Možete li nam pojasniti kako je došlo do realizacije tog projekta i koji su ciljevi portala.

– In-portal.hr zamišljen je kao medij koji će se baviti širokim spektrom tema bitnih za osobe s invaliditetom, ali isto tako, portal kao predmet svog interesa označava i sva društvena pitanja koja definiraju suvremeni svijet. Riječju, In-Portal.hr je prvi uspješni medijski proboj medijske blokade kojoj nisu izložene osobe s invaliditetom samo u Hrvatskoj nego i u regiji, pa i šire. Zbog toga mi imamo ambiciju u nekoj budućnosti postati globalni medij koji će umrežavati udruge i organizacije koje okupljaju osobe s invaliditetom i dati im prostor da predstave svoje projekte ili razmjene ideje.
Do realizacije projekta je došlo na inicijativu glavnog urednika Mladena Kristića, a važno je reći da će na In-portalu i u kontaktnom centru raditi osobe s invaliditetom sukladno svojoj stručnoj spremi, stečenim znanjima i vještinama.

Također se spominje pokretanje web shopa i call centra URIHO-a. O čemu je riječ?

– Riječ je o tome da URIHO uvodi sva nova tehnološka postignuća u svoje poslovanje. Web shop je već krenuo s radom tako da se većina URIHO-ovih proizvoda od radne odjeće do unikatnih keramičkih proizvoda može pronaći na stranici www.shop.uriho.hr. Uspostava call centra je nastavak IPA projekta “Obrazovanje i osnaživanje učenika s tjelesnim oštećenjem i oštećenjem vida za integraciju na tržište rada“ u kojem je URIHO bio partner i projekt pokušavamo i želimo održati uz novo zapošljavanje već osposobljenih osoba s invaliditetom.

Kako se razvija plan gradnje Centra Uriho? Je li istina, kako je najavljeno u medijima, da centar, otvara mogućnost velikog zapošljavanja osoba s invaliditetom?

– U siječnju je popisan sporazum na realizaciji izgradnje kompleksa URIHO na lokaciji Kajzerica između Grada Zagreba, Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih i URIHO-a kojim je dogovoreno kako će se na spomenutoj lokaciji graditi vrtić, škola i dugo očekivani kompleks URIHO. Sporazumom je također definiran krajnji rok izgradnje, a to je 31. prosinca 2016. , dok će početak izgradnje URIHO-ovog kompleksa biti će definiran ove godine. Inače, Centar na Kajzerici sastojat će se od proizvodno-rehabilitacijskog dijela, športske dvorane za osobe s invaliditetom i Doma za osobe s invaliditetom, a sve sukladno provedenom urbanističko arhitektonskom natječaju. Financiranje gradnje će biti iz sredstava koja se dobivaju prodajom zemlje URIHO ,a preostalo prema ugovorima koji će se potpisati ovih dana, osigurati će Grad Zagreb.

Što novog donosi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom?




– Ne znamo točno što Zakon donosi, ali očekujemo da se jasno definiraju određena otvorena pitanja iz sadašnje zakonske regulative, a to su prvenstveno pitanja vezana uz centre za profesionalnu rehabilitaciju, integrativna poduzeća, zaštitne radionice, kvotni sustav, socijalno uključivanje, različite oblike usluga profesionalne rehabilitacije koji doprinose boljoj procjeni preostalih radnih sposobnosti osoba s invaliditetom te procjeni njihove zapošljivosti, (radni centri, virtualne i rehabilitacijsko-kreativne radionice) i tome slično. Za zaštitne radionice, kao što je ustanova URIHO, posebno je bitno da se jasnije definira tko može raditi u takvim radionicama, zatim postoje li kakvi poticaji i ako postoje moraju biti precizno definirani, te imaju li radionice kakve prednosti na tržištu pri zapošljavanju svojih radnih kapaciteta. Posebno podržavamo namjeru zakonodavca da se uvede kvotni sustav i u realni sektor.

Hoće li novi Zakon o javnoj nabavi olakšati poslovanje?

– Predložili smo u Ministarstvu gospodarstva izmjene i dopune Zakona o javnoj nabavi te će URIHO i naša krovna udruga OSVIT učiniti sve kako bi se zaštitnim radionicama Zakonom omogućilo koliko-toliko normalno funkcioniranje. Sadašnjim zakonom zaštitne radionice nalaze se u nepovoljnijem položaju nego što su bile prije njegovog donošenja.




Autor:Mladen Prenc
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.