Nel Pavletic/PIXSELL

UPOZORENJE: Ovo su krivci zbog kojih će Hrvatska izgubiti spor protiv Srbije na Haaškom sudu! ‘Tim je sastavljen da bi izgubili’

Autor:

Niz je stručnjaka koji su bili skeptični prema hrvatskom pravnom timu koji nas je predstavljao u sporu protiv Srbije na Međunarodnom sudu pravde u Haagu. A toga se valja prisjetiti i pokažu li se nagađanja srpskih medija točnima.

Premda ministar pravosuđa Orsat Miljenić demantira napise srpskih medija o presudi Međunarodnog suda pravde u Haagu, stječe se dojam kako bi se cijela situacija mogla svesti na staru poslovicu gdje ima vatre, ima i dima. Naime, Međunarodni sud navodno je donio presudu u slučaju međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid, a ta informacija procirkulirala je srpskim medijima. Presuda bi po njima trebala biti objavljena u provom tjednu veljače, a ondašnji mediji ocjenjuju da najveće izglede ima scenarij da će obje tužbe biti odbačene. Nagađa se i da presuda neće biti u korist niti jedne od strana u postupku, već postoji mogućnost kako su obje strane proglašene krivima za neke od zločina koje su, kako kažu predstavnici srpskih medija počinili pripadnici hrvatskih, odnosno srpskih jedinica. Mada se hrvatski ministar od cijele srpske teze ograđuje, valja podsjetiti da je i niz hrvatskih pravnih stručnjaka upozoravao na propuste hrvatskoga tima pa stoga neželjeni scenarij pa čak i gubitak spora ne treba iznenaditi. Pravnik Pero Kovačević koji je dobro upoznat sa suđenjima u Haagu u više je navrata za naš portal upozoravao kako se naš pravni tim na početku loše predstavio. Pred kraj su se pod pritiskom javnosti ipak popravili, ali to nije to.
“Oni nisu znali za dokaze koji su pod pečatom, a koje je trebalo upotrijebiti. Te dokaze nisu uspjeli povući i postoji opasnost da zbog ovog pravnog tima nećemo dobiti tužbu”, govorio je Kovačević. Upozoravao je i kako u srpskoj ekipi ima pametnih pravnika dok je naš tim trebao i morao biti bolji. “Miljenićev i tim Vesne Pusić nisu dovoljno jaki. Ja sve te ljude znam i oni do sada nisu imali uvida u dokaze i spominjali su samo objavljenu presudu”, isticao je pravnik dodajući da je naš tim djelovao zbunjeno i nestručno. Na nestručnost našega tima Kovačević je upozoravao idući toliko daleko da se zapitao je li ekipa stručnjaka kukurikavaca koja nas treba zastupati pred Međunarodnim sudom odabrana u cilju da izgubimo proces. Osim Luke Mišetića koji je u tim naknadno uvršten, ostatak ekipe nije mu ulijevao povjerenje. Uz Vesnu Crnić Grotić Hrvatsku je prema Međunarodnim sudom predstavljala pomoćnica ministrice vanjskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, načelnica u Ministarstvu pravosuđa Jana Šparo, profesori međunarodnog prava iz Zagreba Maja Seršić i Davorin Lapaš, profesor Mirjan Damaška sa sveučilišta Yale, te odvjetnik Mišetić. Domaćem timu asistirali su strani pravni savjetnici i profesori specijalizirani za međunarodno pravo – James Crawford, Philippe Sands i Kier Starmer. “Temeljni problem je u činjenici što su ovi Miljenićevi “najbolji ljudi” osim Mišetića i Damaške, slabo ili nikako uključeni u sam postupak”, navodio je Kovačević. Njegovu tezu potvrđivao je i ugledni odvjetnik Zvonimir Hodak. A svoju tvrdnju argumentirao je smjenom uglednog i poznatog profesora međunarodnog prava na prestižnom sveučilištu Yale Mirjama Damaška sa čela komisije koja zastupa Hrvatsku u tužbi protiv Srbije. Vrijeme je ono koje će usprkos svemu pokazati hoće li pravda pobijediti i ovoga puta, ali u slučaju da se srpske crne slutnje pokažu istinitima očito je da ćemo krivce morati potražiti u svojem dvorištu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.