pixabay

UPLAKANI 60-GODIŠNJI SLAVONAC: ‘Radio sam sezonu u Plodinama, otkrit ću vam strahotu koju su mi učinili’

Autor: Snježana Vučković

„Sve što ste na vašem portalu pisali o Plodinama je istina. Vjerujte, ja to najbolje znam”, kazao nam je Stjepan Matijević (60) iz Nove Gradiške koji je želio s nama podijeliti svoje prošlogodišnje iskustvo sezonskog rada u tom velikom, trgovačkom lancu.

„Javio sam se za rad u Rovinju. Prekrasan grad s prekrasnim ljudima i zainteresiranim turistima. Plodine u kojima sam doživio strahote su učinile da ću Rovinj vjerojatno dovijeka pamtiti po mobingu, ucjenama, ponižavanjima i izrabljivanju”, započeo je svoju priču 60-godišnji Stjepan Matijević koji nam je u samom početku jasno dao do znanja da je na fizički rad bio spreman te da mu je to pored svega što je tamo doživio, bio najmanji problem:

„Ja sam pravi, radišni Slavonac i u Plodine sam došao raditi, bez da me itko štedi. Bio sam spreman na danonoćni rad, na umor i iscrpljenost, ali na neljudskost i poniženje nisam bio spreman”, izjavio je Stjepan za naš portal te naglasio kako priču o neplaćenim prekovremenim satima, užasnom skučenom smještaju i maksimalnom iscrpljivanju radnika vjerojatno već sve znamo.

No, Stjepanova priča nas je ipak odvela u jednu novu dimenziju nečovječnosti i bešćutnosti poslodavca spram radnika:

“Radio sam u komori bez zaštitnog odijela i dobio emboliju”

„Čak i ako je nadljudski teško, ja pristajem ako je pošteno. Međutim, već na listama tjednog rasporeda mi je bilo čudno… Napisano je kad tko radi, u kojoj smjeni i s kojim početkom, ali nigdje nije pisalo do kada. Ubrzo sam primjetio da ne dobivamo platne liste na kojima smo mogli vidjeti radne sate. U pravnoj službi su mi rekli da nama sezoncima platne liste šalju na adrese boravišta, dok su stalni radnici Plodina platne liste dobivali na ruke. Unatoč neplaćenim radnim satima, uporno sam radio i to na voću i povrću u hladnim komorama na 2 stupnja dok je istovremeno vani bilo gotovo 50 – BEZ ZAŠTITINOG ODIJELA! Naravno, teško sam se razbolio, promrzla mi je noga, uslijedila je tromboza…”, ispričao nam je nesretni Stjepan i tek onda objasnio kakve je strahote doživio:

„Pod temperaturom sam i velikim bolovima u nozi pješačio sam tri kilometra do hitnog prijema. Tamo mi je ustanovljena embolija koju sam dobio uslijed temperaturnog šoka. Ipak, stisnuo sam zube i nastavio raditi. Uvjeti su bili sve gori, radio sam potpuno sam cijelu noć a šef je bio ondje samo kako bi me nadgledao. Svakih pet minuta izdavao bi po pet novih naredbi. Bio sam na rubu, osjećao sam se i živio sam kao pas. Požalio sam se pravnici Danijeli, međutim, to se pokazalo kobnim”, kroz suze priča naš sugovornik.

Šef me izbacio sa štakom i koferom na cestu

„Moj šef V.M. (podatci poznati redakciji) me pozvao i pitao jesam li pričao s pravnom službom. Kada sam odgovorio potvrdno, kazao mi je da će pozvati policiju da me deložiraju iz smještaja i to o mom trošku. Ostao sam šokiran, želio sam odraditi još deveti mjesec. Međutim, on mi je ponovio kako imam tri sata da se spakiram i napustim stan. Jednostavno me izbacio”, kaže Stjepan Matijević i dodaje kako je njegov poslovođa duplo mlađi od njega te da je riječ o bivšem skladištaru koji je unaprijeđen u poslovođu a koji svim silama dokazuje kako se s malo radnika mogu postići rezultati.

Hodao sam i plakao po Rovinju

„Iz stana sam otišao šepajući i tegleći veliki kofer u rukama. Plakao sam hodajući po Rovinju. Naletio sam na jednu radijsku redakciju i ti novinar su me primili, skuhali kavu i rekli da im sve ispričam. Pola sata sam bio u eteru, sve je izletilo iz mene. To kako sam izvaran, ponižen i izbačen. To kako sam kao pošteni, vrijedni Slavonac došao u prelijepi Rovinj iz kojeg sam izašao bolestan i sa štapom”, završio je svoju ispovijest Matijević koji sada želi da za njegovu sudbinu svi znaju.

Stjepan Matijević odlučio je istjerati pravdu na čistac, pa je sve prijavio različitim inspekcijama, a slučaj je završio i na sudu. No, predmet još nije riješen, a pitanje je i kada će biti.

„Nadam se da nije riječ o zataškavanju. Osjetim li da se predmet namjerno ‘koči’, javit ću se osobno u ministarstvo pravosuđa”, kaže Matijević, 60-godišnji Slavonac koji radi sebe, ali i radi drugih – neće stati u traženju pravde.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.