FaH

Upitan Plenkovićev opstanak na čelu HDZ-a: Doznajemo tko mu sprema odstrijel

Autor: Iva Međugorac

 

 

Iako na političkim pozornicama i javnim nastupima premijer Andrej Plenković djeluje prilično samouvjereno, pa čak i pomalo bahato, ako je suditi po zbivanjima u njegovom HDZ-u, razloga za takav stav zapravo nema. Osim što jedva uspijeva zadržati i održati stabilnost Vlade kojom upravlja, dodatne poteškoće predstavljaju mu događanja u HDZ-u, u kojem je stanje daleko od idealnog. Potpora predsjedniku među članstvom drastično opada, a on sam u strahu od konkurencije pokušava stabilizirati stanje; dodatni Plenkovićev problem jest i taj što nikome ne vjeruje pa se u skladu s time okružio s mladim i ne previše iskusnim ljudima koji nemaju baš nikakvog utjecaja na članstvo na terenu. Za terenske aktivnosti najboljima se do sada u više navrata pokazao Milijan Brkić, s kojim Plenković od preuzimanja stranke nije u dobrim odnosima.

Zbog toga što nema značajan utjecaj na članstvo diljem države, HDZ-ovci okupljeni oko Hrvatskog nogometnog saveza odbili su poslušati njegov naputak te su svoj potpis u utrci za čelnika HNS-a dali Davoru Šukeru. Jednako tako, leđa su mu okrenuli i u osječkom ogranku stranke gdje je pobjedu u utrci za predsjednika odnio mladi Ivan Radić, kojemu predsjednik stranke nije naklonjen. Jednako tako premijerove naputke ignoriraju i u požeškom kraju pa tako župan prozivan za nasilje Alojz Tomašević nesmetano upravlja Požeško-slavonskom županijom, iako je Plenković tvrdio da se mora povući s dužnosti nakon što je o obiteljskom nasilju progovorila njegova supruga.

No, sve to sitni su problemi naspram onoga što se odvija u središnjici stranke, gdje Plenković pokušava eliminirati svojeg najljućeg protivnika i donedavnog prijatelja Davora Ivu Stiera. Da se predsjednik vladajuće stranke uistinu po uhodanom hadezeovskom šablonu odlučio rješavati konkurencije svjedoči imenovanje savjetnika Karla Resslera voditeljem radne skupine za izradu novog Statuta. Podsjetiti pak treba kako je Stier napustio Ministarstvo vanjskih poslova baš stoga kako bi se bacio na pisanje novog stranačkog Statuta. I premda u HDZ-ovim kuloarima kazuju kako je Ressler dobar pravnik, smatraju kako je izrada Statuta politički čin te da dotični u tom pogledu nema dovoljno iskustva. Ne tiče se to previše premijera u ovome trenutku, jer dobro zna da dok drži uzde Vladom, upravljati će i strankom pa stoga ne mari previše na stranačke otpore, osobito starijeg članstva koje ne odobrava ovakav pristup izradi Statuta, na način da se osobni interes premijera stavlja iznad onoga stranačkoga.

Sva događanja u stranci, tek su dio tihe pobude i vrlo važna upozorenja za Plenkovića, kojemu Stier uistinu i predstavlja najozbiljniju prijetnju te mu ugrožava opstanak u fotelji predsjednika stranke. Kako i ne bi kada Stier otkako je napustio Ministarstvo vanjskih poslova ne prestaje solirati, a takva igra nimalo se ne sviđa šefu stranke. Sviđalo se to Plenkoviću ili ne, njegov nekadašnji kolega europarlamentarac vrlo dobro zna što želi i koje su mu ambicije. Ljeto je tako proveo obilazeći stranačke organizacije diljem zemlje, mahom po Dalmaciji, gdje je ”na svoju ruku” održao niz tribina i sastanaka, a sve to kao politički tajnik bez suglasnosti s vodstvom stranke, a samim time i bez Plenkovićeve potpore. Osim toga, Stier sve češće bez konzultacije s vodstvom samostalno istupa u medijima te je jasno kako se polako, ali sigurno priprema preuzeti Plenkovićevu fotelju. Čovjek koji je do sada u više navrata pokazao kako posjeduje političku strpljivost te da itekako znade čekati svoju priliku, šansu da postane predsjednikom HDZ-a mogao bi dočekati i prije no što se mnogi oko njega nadaju.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.