fbpx
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

UPALJEN NARANČASTI METEOALARM: Upozorenje izdano za čitavu obalu, ali i područje tri grada

Autor: Matea Vidić

Zbog mjestimice olujnog juga i južnog vjetra, prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 22. siječnja, narančasto upozorenje za područje zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala te Dalmacije.

Ističu kako se na području zapadne obale Istre očekuje vrlo jako, navečer mjestimice olujno jugo i južni vjetar. Najjači udari vjetra, navode, iznosit će 65-110 km/h.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, navode.

Ističu kako se upozorenje odnosi i na područje Kvarnera i Kvarnerića gdje se očekuje vrlo jako, navečer mjestimice olujno jugo i južni vjetar. Najjači udari vjetra 65-110 km/h, tvrde.

Visoki valovi očekuju se i na području Velebitskog kanala gdje će najjači udari vjetra od 65-110 km/h.
“Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, podsjećaju. Naposljetku, i na području Dalmacije očekuje se vrlo jako, navečer mjestimice olujno jugo i južni vjetar. Najjači udari vjetra 65-110 km/h.

S druge strane, na području gospićke regije očekuje se mjestimice olujni udari jugozapadnog vjetra. Najjači udari vjetra > 65 km/h, ali i količina oborina od 40-65 mm.

“Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom. Lokalno moguća obilna kiša i bujične poplave. Budite na oprezu i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika”, navode.
Na području kninske regije očekuju se mjestimice olujni udari juga. Najjači udari vjetra > 65 km/h. Mjestimice moguća obilnija kiša. Količina oborine 25-40 mm.

Olujni udaru juga, ali i moguće bujične poplave očekuju se i na području riječke regije, zaključuju.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.