fbpx

UMJESTO DA ODGOVARA ZA pretvorbeni kriminal, Domagoj Milošević bi mjesto ministra gospodarstva u HDZ-ovoj Vladi!

Autor: Igor Horvast / 7dnevno / 24. srpnja 2015.

Nikoga ne treba čuditi kada HDZ-ovac Ivan Domagoj Milošević, umjesto da odgovara za pretvorbeni kriminal u tvrtki Pastor, skupa s Davorom Šternom i u sprezi s prodavateljem bivšeg stana u podsljemenskom Bijeniku u ulici Prijevoj, premijeru Zoranu Milanoviću Bogoslavu Šabanu krene na Pelješac u Lovište prati lovu čelniku Gazprom avtomotizacije Dagestancu Avsholum Yunaevu

Ovih se dana u hrvatskoj javnosti aktivirao i bivši Kosoričin ministar bez portfelja Domagoj Ivan Milošević, sadašnji HDZ-ov zastupnik, koji je osjetio da se parlamentarni izbori približavaju pa se pokušava što bliže primaknuti predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, ne bi li se dočepao mjesta ministra gospodarstva u njegovoj budućoj Vladi.

U tom pokušaju mu svesrdno pomoaže i prva tračibaba grada Zagreba,u što se doista pretvorio, bivši ministar gospodarstva i dugogodišnji čelnik Ine, Davor Štern. A s obzirom da je Milošević suvlasnik tvrtke Pastor sa Šternovim sinom, dobro upućene neće iznenaditi i činjenica da u trenutku velike pomame za Rusima, i ruskim investiotorima u Lijepu našu, i bivši miljenik bivše premijerke Jadranke Kosor ima svoje Ruse za čija ulaganja vjerno skrbi. I premda se Ivan Domagoj Milošević formalno izvukao iz tvrtke preko koje su planirali ulaganje u Projekt Lovište na Pelješcu upućeni znaju da još uvijek iz sjene budno motri na svekoliku promociju ruskih ulaganja. A upravo u činjenici da je Milošević blisko povezan s Davorom Šternom preko suvlasništva u tvrtki Pastor s njegovim sinom, mnogi su uvjererni kako je Štern Miloševiću “pribavio” Ruse za koje će politički skrbiti. Lukavi Štern valjda je imao na umu i da je Milošević skupa s njim povezan sa sinom i ocem prezimena Šaban. Dakle, Bogoslav i Janislav Šaban partneri su i Davora Šterna i Domagoja Miloševića u Tvornici vatrogasnih aparata Pastor.

O tom projektu -zapravo jednoj od najvećih pretvorbenih afera pisao je 2013. Luko Brailo za Dubrovački list u tekstu “Lovište: hrvatska priča – kupili šumu, traže prenamjenu u turističku zonu”. “Vijećnicima Županijske skupštine predloženo je donošenje odluke o novoj ugostiteljsko-turističkoj zoni „Česminova“ u Lovištu koja obuhvaća 7,5 hektara gdje se planira gradnja 350 ležajeva – U Općini Orebić se ne slažu s tom „ciljanom“ izmjenom Županijskog prostornog plana. Kakvi su planovi i namjere zagrebačke tvrtke „Projekt Lovište“, koju je svojedobno utemeljio bivši podpredsjednik HDZ-ove Vlade zadužen za investicije Domagoj Ivan Milošević, pitanje je na koje u Općini Orebić žele jasne odgovore.


Veza Miloševića, Šabana i premijera Milanovića

Također je poznato da su u tvrtki „Projekt Lovište“, koja je prije šest i po godina počela s otkupom zemljišta na predjelu „Česminove“, nakon Miloševićeva izlaska i odlaska Amerikanaca ostali ruski biznismeni Konstantin Darmaniyan i Avsholum Yunaev. Darmaniyan slovi kao dugogodišnji Miloševićev poslovni partner, još iz dana kada je bio članom Nadzornog odbora Domagojeve tvrtke „Pastor“, a u hrvatskim ga se medijima proteklih godina više puta spominjalo kao „regionalnog predsjednika Ruske državne agencije Emercom“. Dagestanac Yunaev je, navode dobro upućeni, „jaki naftni igrač“ . Tvrtka ima sjedište u Zagrebu, a među njezinim registriranim djelatnostima su poslovanje nekretninama, pružanje usluga u nautičkom, ruralnom, zdravstvenom, kongresnom, sportskom, lovnom i drugim oblicima turizma… Među članovima „Projekt Lovišta“ je i poznati dubrovački odvjetnik sa zagrebačkom adresom Srđan Barović koji ističe kako ta tvrtka koju zastupa njegovo odvjetničko društvo „ništa ne radi nezakonito ili izvan hrvatskih zakona“, pisao je tada Brailo.

Prema podacima sa Sudrega sada je umjesto Miloševića među ulagačima spomenuti Bogoslav Šaban pa tako bez sumnje možemo reći kako ruska lova i građevinski moćnici združeni s političarima tvore sprege koje vedre i oblače hrvatskom zbiljom u svim sferama. Stoga nikoga ne treba čuditi kada HDZ-ovac Milošević skupa s Davorom Šternom u sprezi s prodavateljem bivšeg stana u podsljemenskom Bijeniku u ulici Prijevoj, premijeru Zoranu Milanoviću Bogoslavu Šabanu krene na Pelješac u Lovište prati lovu čelniku Gazprom avtomotizacije Dagestancu Avsholum Yunaevu.

Dok je Gregurića, Miloševića i Šterna ruska praonica love može raditi non-stop

Nekad je Dugme pjevalo “Sve će to o mila moja prekriti snjegovi, ruzmarin i šaš” a Hrvati im svima mogu staviti soli pod rep i zapjevati “Pljuni i zapjevaj moja naivna Hrvatska”. Jer sve dok je Gregurića, Miloševića i Šterna ruska praonica love u ovom dijelu EU može raditi do jutra. Ako im Rehn, Finci i netko tko umjesto korupcije provodi zakone ne stane na žulj. Tu prije svega mislimo na ministra financija Borisa Lalovca koji nepokolebljivo juriša na velike utajvače poreza, i sve nositelje korupcionaških i kriminalnih radnji u Lijepoj nasšoj. Svakako u taj krug spada i junak ove naše priče Ivan Domagoj Milošević koji se domogao tvrtke Pastor na način da je novcem te tvrtke isplatio državu i partnere u Pastoru. U tom kontekstu valja podsjetiti i na nalaz Državne revizije o privatizaciji Tvornice vatrogasnih aparata Pastor (Pastor-TVA) još iz 2003. godine koji nije tajan dokument, no, ne samo što za otkrivene nepravilnosti nitko nije odgovarao, kao, uostalom, ni u nizu sličnih slučajeva, nego on nije bio zanimljivo štivo ni za bivšu premijerku Jadranku Kosor a niti za aktualnu vlast.

Državna revizija pronašla je u ovom slučaju niz ozbiljnih propusta, počevši od klasičnog pogodovanja zahvaljujući kojem su devedesetih stasali tajkuni: HFP nije prihvatio najpovoljniju ponudu za kupnju dionica, ima tu i nedozvoljenog kreditiranja grupe dioničara u režiji poduzeća, kao i neizvršavanja obaveze plaćanja dividende u proračun državi kao suvlasniku.
‘Non pasaran’ za Kosoričine ljubimce

Vrijednost poduzeća Pastor TVA u pretvorbi procijenjena je nerealno nisko na 3,4 milijuna tadašnjih DEM-a, iako revizori upozoravaju da su samo nekretnine i zemljište tvrtke u zagrebačkoj Selskoj cesti vrijedile 1,2 milijuna DEM-a više. Suprotno zakonskim propisima, zanemarene su procjene općinskih vlasti i tadašnje tržišne cijene. Zanimljivo je da je nakon privatizacije ipak prepoznata vrijednost tog podcijenjenog zemljišta u Selskoj – tvrtka Sigma centar u vlasništvu Miloševića i njegovih partnera izgradila je tamo stambeno naselje, a tvornica vatrogasnih aparata prebačena je u mjesto Rakitje pored Samobora. Inače ta tvrtka se, kažu upućeni i održavala na blefiraju Davora Šterna, dok je on bio moćan a ne olinjali bonvivan, koji se danas grčevito drži za donje rublje gradonačelnika Milana Bandića,i bespogovorno ispunjava njegove želje.

Štern je nekada bio ozbiljan zagrebački dečko koji je obnašao ozbiljne funkcije od ministra gospodarstva do čelnih funkcija u našoj najvećoj naftnoj kompaniji. Danas bi on nužno morao pogledati u registar svoje konzultanstke tvrtke da shvati da ona nije registrirana za njegove tračeve. Oko Šterna bi se nekada, kada bi prolazio pored kafića Buldog u središtu Zagreba, okupljala masa ljudi sretna da izbliza vide uspješna čovjeka i da ga mogu pozdraviti, dok on danas ‘visi’ ispred Buldoga pretvarajući se u uličnog ridikula kojeg nitko ozbiljan ozbiljno ne shvaća. Osim Domagoja Miloševića, koji ozbiljno kopa i nogamai rukama domoći se fotelje ministra gospodarstva u Karamarkovoj Vladi. No, Karamarko je ozbiljan političar koji ne bi u svoje redove propustio Kosoričine ljubimce, za kojeg pak lobiraju ulični ridikuli, kakav je nesumnjivo, Davor Štern.
Autor:Igor Horvast / 7dnevno / 24. srpnja 2015.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.