Foto: Unsplash/ilustracija

UMIROVLJENIK POMOGAO GAZDI KAFIĆA POSTAVITI SPUŽVE ZA STOLICE, SKUPO ĆE PLATITI! U zao čas došao inspektor, ‘ogulio’ ga do gole kože: ‘Odmah plati, ili…’

Autor: Dnevno.hr/D.R.

Karolina Vidović Krišto našla je novu metu, a radi se o Državnom inspektoratu, odnosno glavnom državnom inspektoru Andriji Mikulića i načelniku u inspektoratu Ivici Kušurinu.

Opet je saborska zastupnica provukla tezu o udbaškim strukturama, no imala je i konkretnije optužbe, one o “neprimjerenom i zlonamjernom djelovanju Državnog inspektorata”.

“Umjesto da Državni inspektorat djeluje kao u svim drugim državama Europske unije, te skrbi o poštivanju zakona poštujući svakog zaposlenika ili poduzetnika u području ugostiteljstva, Državni inspektorat tretira hrvatske ugostitelje kao neprijatelje te starim jugo-manirama vrši besmisleni pritisak i zagorčava život tim vrijednim i radišnim ljudima”, napisala je.

Potom je navela dva primjera koji su se dogodili, kaže, u samoj špici turističke sezone.

“Izvještena sam o slučaju u kojem je sedamdesetpetogodišnji umirovljenik, stanovnik jednog mjesta na našoj obali, kao stalni gost i prijatelj vlasnika jednog ugostiteljskog objekta, pomagao vlasniku postavljajući mu spužve za stolice, u trenutku kada je ušla inspekcija u taj objekt. Inspekcija je tog sedamdesetpetogodišnjeg umirovljenika optužili da radi na crno te izrekla kaznu vlasniku tog kafića u iznosu od nekoliko desetaka tisuća kuna, s prijetnjom ako odmah ne plati kaznu, da će mu trenutačno zatvoriti objekt.

U drugom slučaju inspekcija je tražila za svakog zaposlenika jednog ugostiteljskog objekta sanitarnu iskaznicu te higijenski minimum, te nedostatak istih iskoristila kako bi naplatila drakonsku kaznu od nekoliko tisuća kuna”, prepričala je Vidović Krišto.

Navedeni primjeri, napominje, govore o apsurdnim birokratskim preprekama i nepotrebnim propisima “koji više u ni jednoj pristojnoj državi ne postoje”, odnosno o “zlonamjernosti tumačenja propisa koji se koriste kako bi se punio državni proračun.




“Zakonske norme za područje ugostiteljstva trebaju služiti dobroj organizaciji i zaštiti ugostitelja i gostiju, jer samo zadovoljni ugostitelji mogu davati one rezultate koji su jednoj državi potrebni. Tretirati ugostitelje kao neprijatelje, utajivače poreza i kršitelje pravila prvenstveno je netočno i napose štetno za samu državu”, naglasila je.

Zbog navedenog Vidović Krišto je zatražila je razrješenje Andrije Mikulića s funkcije Glavnog državnog inspektora te na to mjesto imenujete osobu koja zadovoljava profesionalne uvjete, bez mrlja u svome životopisu.

Poslali smo upit Državnom inspektoratu da nam kažu svoju stranu priče te nam je vrlo brzo stigao njihov odgovor:




“Državni inspektorat osnovan je 01. travnja 2019. godine, odlukom Vlade RH, kao tijelo koje obavlja inspekcijske poslove. Inspekcijski poslovi obavljaju se sukladno važećim zakonskim i pod zakonskim aktima te se postupanje temelji na činjenicama utvrđenima u inspekcijskom postupku s osnove istih. Za tumačenja zakonskih propisa nadležni su stručni nositelji istih, nadležna ministarstvima, a saborski zastupnici su upoznati s procedurom donošenja, izmjena i dopuna Zakona.

Obezvrjeđivanje, minoriziranje i relativiziranje rada inspektora Državnoga inspektorata, koji svakodnevno, na temelju svojih dužnosti i ovlasti utvrđenih zakonom štite javni i javnozdravstveni interes u kontekstu zaštite ljudi, životinja, bilja, prirodnih bogatstava i okoliša, smatramo neprimjerenim i neprihvatljivim. Držimo kako je ovakav oblik komunikacije, u kojem se manipulira polovičnim, paušalnim i neprovjerenim informacijama, a u cilju pridobivanja medijske pozornosti, zlonamjeran”, napisali su.

Autor:Dnevno.hr/D.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.