Ukidanjem privatnog monopola i štednjom u HZZO-u do 1,3 milijarde kuna

Autor: Miroslav Edvin Habek

SDP-ov 'prvi doktor' Rajko Ostojić u petak nam je objasnio svojevrsni ultimatum HDZ-ovom ministru, njegovo opetovano ignoriranje upozorenja, netransparentnost HZZO-a.., ali i svoj 'recept za ozdravljenje zdravstva'.

– Svjedočimo nevjerojatnoj situaciji u aferi Medikol. Paradoksalno je da bivši i sadašnji ministri Ljubičić i Milinović, kao i bivši i sadašnji ravnatelj HZZO-a Bergman i Strizirep iz iste stranke i HDZ-ove vlade kontinuiteta prebacuju krivnju jedan na drugoga. Vjerojatno nitko tamo nije nevin. Obzirom da predmet istražuje USKOK, suzdržat ću se od daljnjih presumpcija nevinosti ili prozivanja krivaca – poručuje Rajko Ostojić, SDP-ov potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb ili popularnije, ‘SDP-ov ministar zdravstva u sjeni’

SDP-ov ‘prvi doktor’ u utorak je prozvao aktualnog ministra zdravstva Zdravka Milinovića na očitovanje i iznošenje svih informacija o aferi Medikol u Saboru do petka ili će SDP osnovati istražno povjerenstvo o svim mutnim poslovima u javno-privatnom partnerstvu u zdravstvu. U petak prijepodne, Milinović se u Saboru još nije pojavio, a Ostojić nam je svojevrsni ultimatum HDZ-ovom ministru, ali i svoj ‘recept’ za ‘ozdravljenje’ zdravstva objasnio u obližnjem kafiću.

Ukratko, porukom Milinoviću, Ostojić je htio natjerati HDZ-ovog ministra zdravstva da rasplete klupko odgovornosti HDZ-ovog četverca u prelijevanju i ‘zamračivanju’ više desetaka milijuna kuna novca građana u privatne ruke u zdravstvu kroz PET/CT pretrage u privatnoj klinici Medikol.

Milinović ignorirao upozorenja

– Indikativno je da se krivnja prebacuje s jednog na drugog, indikativno je da je dozvoljen privatni monopol. Nitko, a ja najmanje, imam nešto protiv privatne inicijative u gospodarstvu, znanosti i medijima, a tako i u medicini. Svi se slažemo da je državni monopol iznimno loš, ali jedina stvar koja je od njega gora, jest – privatni monopol. Dokaz je toga i afera Medikol. Prema dostupnim podacima, ta je tvrtka u posljednje tri godine primila 231 milijun kuna. No, naglašavam nije sve išlo na PET/CT, dio toga išao je na druge usluge. Ono što je nedopustivo, jest da je početkom 2008. ministar Milinović kojem je već počeo mandat, u ožujku i lipnju dva puta bio upozoren od povjerenstva njegovog ministarstva – citiram ‘ da su nedopustivi, lukrativni i izdašni i sa stručnog aspekta nerazumljivi ugovori privatnih klinika sa HZZO-om.’ Upozoravan je opetovano, dva puta, da nema zemlje u Europi koja je prepustila PET/CT tehnologiju privatniku, a da nema PET/CT tehnologiju u državnim bolnicama. Došla je 2009., početkom te godine i KBC Rijeka i KBC Osijek šalju sada aktualnom ravnatelju HZZO-a Strizirepu molbu za nabavu PET/CT-a putem javno-privatnog partnerstva. Aktualni ravnatelj odgovara – ‘sukladno dogovoru postignutom’, pazite, ‘između privatne poliklinike i Ministarstva zdravstva, projekt PET/CT-a u Hrvatskoj provodi poliklinika Medikol. Ravnatelj Strizirep, svojim službenim dopisom od 18. ožujka 2009. kaže da se projekt jedne tehnologije 21. stoljeća daje u privatne ruke. To je nevjerojatno! Baš kao i da aktualni ministar nije reagirao na svoje povjerenstvo i nije reagirao na dopise KBC-a Rijeka i Osijek- poručuje Ostojić i dopunjuje razloge za prvi ozbiljniji angažman SDP-a u rasvjetljavanju posljednje velike zdravstvene afere inicirane iz zdravstvene administracije suparničkog, HDZ-ovog tabora.

– U utorak sam zamolio predsjednika saborskog Odbora za zdravstvo da pozove aktualnog ministra da do petka da nam kaže ono što smije i može, jer naravno, USKOK istražuje. On je predstavnik izvršne, mi smo predstavnici zakonodavne vlasti i nevjerojatno je da se o jednoj velikoj aferi o privatnom monopolu saborski zastupnici moraju informirati iz medija. A, s druge strane, definitivno svi dokumenti cure iz HZZO-a i Ministarstva zdravstva. Vidite originalne dokumente Ministarstva zdravstva bivšeg ministra zdravstva Ljubičića i i sadašnjeg ravnatelja HZZO-a Strizirepa što dokazuje prebacivanje krivnje i dilanje papira. Zato sam ja zamolio da nam ministar Milinović pruži punu informaciju jer papiri iz afere Medikol pune medije već puna dva tjedna – poručio je Ostojić i dodao da veliku dozu odgovornosti u tome ima i HZZO koji netransparentno radi, a godišnje na raspolaganju ima više od 22 milijardi kuna za zdravstvo. Pokazavši mu papire HZZO-a i njihov planirani troškovnik za bolnice i privatne klinike za travanj, prihvaćen od Upravnog vijeća HZZO 31. ožujka uoči izbijanja afere Medikol, zamolili smo ga da tamo pronađe planirani trošak za kliniku Medikol. Misija je naravno, bila nemoguća.

>>>

Kosor će bez oklijevanja ‘zabiti nož u leđa’ svakome, pa i Hebrangu




Užasna netransparentnost

– Čak ni ja, koji sam saborski zastupnik, ne mogu iz tablica HZZO vidjeti koliko državnog novca ide privatnicima u zdravstvu. To je užasno netransparentno. HZZO se bavi svim i svačim, a ne onim što treba. Ključni problem u zdravstvu je HZZO, on sada brine i o privatnicima i dijeli novac. To mora biti transparentno. HZZO tvrdi da su ugovori s Medikolom poslovna tajna. Ne može to biti poslovna tajna, HZZO je dio državne riznice, a dio državne riznice dio je državnog proračuna. Kakva državna tajna, to financiramo vi i ja, građani- poručuje SDP-ov ministar zdravstva u sjeni. Pokušali smo mu olakšati posao i pokazivanjem papira o financijskom poslovanju HZZO-a za 2010. godinu gdje se državni novac privatnicima u zdravstvu prikazivao u stavci 18. – specijalističko konzilijarna zdravstvena zaštita. Iznos, nemali – 669,1 milijun kuna!

– U navedenoj stavki 18. – specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita navodi se stavka od 669, 1 milijuna kuna. Tu ima 11 javnih poliklinika – koje zasigurno ne uzimaju veliki dio ‘kolača’. No, gdje su tu troškovi privatnih poliklinika, ja to tu ne mogu razabrati. To je, naravno, netransparentno. Iznos je ogroman. Pogledate li taj trošak i usporedite ga s mojom bolnicom, Klinički bolnički centar Zagreb – bolnica Rebro. Ima 5200 zaposlenika i godišnji budžet milijardu kuna. A tu spada plaća za 5200 ljudi, grijanje, plin, struja, hrana, lijekovi, operacije – sve. Bolnica Merkur, sjajna bolnica, ima godišnji limit 240 milijuna kuna, a privatne poliklinike oko 600 milijuna. To je ogroman iznos koji se alimentira iz države. Naše, državne bolnice uvjetno rečeno ‘stoje’, jer se zbog nedostatka novca, financiraju iz budžeta, a budžet je limitiran. Tako, primjerice, Bolnica Zagreb – Rebro – mjesečno dobije 95 milijuna kuna. Ne smije potrošiti više, zato moji kirurzi ulaze jednom u operacijsku dvoranu, a sretnici dva puta. Zašto, zato jer nema novca. 600 milijuna kuna za privatne klinike ogroman je novac, dati to bolnicama, znači aktivirati javne resurse i oživiti javno zdravstvo – poručuje Ostojić i nudi rješenje. Onako, na brzinu upitan slaže li se s predsjednicom Sindikata zdravstva Spomenkom Avberšek da i rashodima HZZO-a ima ogromnog prostora za uštede – prema njoj čak i do 1,5 milijardu kuna – Ostojić je ipak malo smanjio taj iznos.




Najvažnije je spriječiti nekontrolirani i mutni odljev našeg novca privatnicima i maksimalno angažirati javno zdravstvo. Moglo bi se odmah naći milijardu i dvjesto do tristo milijuna kuna iz specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite predviđenih za privatne klinike, boljim raspolaganjem i uštedama na novcu za ortopedske uređaje i pomagala te za bolničku zdravstvenu zaštitu – rekao je Ostojić poručivši i da je za strogo odvajanje javnog i privatnog zdravstva.

Privatno zdravstvo ne može financirati država

– Javno i privatno u zdravstvu trebaju biti komplementarni, ali ne smije biti preklapanja. S druge strane – javno-privatno partnerstvo treba njegovati, ali na način da privatno zdravstvo poboljšava razinu usluga javnog zdravstva. Ali nikako da se privatno zdravstvo financira iz države. Možda samo privremeno. Primjerice, ako je lista čekanja za neku operaciju ili dijagnostiku, ekstremno velika, može se privremeno s nekom privatnom poliklinikom dogovoriti – evo novac, želim toliko pregleda ili operacija u, recimo, tri mjeseca. Tako bi postupala pametna zdravstvena administracija. Rekao sam tri mjeseca, ali ne tri godine bez kontrole i s iznimno visokim cijenama poručio je Ostojić dodajući da ima poruku za Milinovića kojeg je još u petak prijepodne očekivao voljnog za razgovor u Saboru.

– Ako se danas pojavi – razgovarat ćemo. Što više papira donese, bit će bolje. Ako se ne pojavi, otvorit ćemo nove pravne korake. Ne možemo otvarati istražno povjerenstvo za slučaj Medikol jer je to nešto sada radi USKOK. No, opet možemo na odboru ili nekom povjerenstvu razgovarati o preklapanju privatnog i javnog zdravstva. Afera Medikol je kotačić, bolje rečeno, veliki kotač – obrazac kako se financiraju privatne klinike. No, ne možemo mi inicirati , ali moramo spriječiti svako daljnje nedopustivo uplitanje privatnog interesa u javno zdravstvo- poručio je Ostojić na što smo ga upitali smatra li da možda, osim Medikola koji se bavio dijagnostikom, ima naznaka otvaranja afera i u drugim privatiziranim uslugama u zdravstvu – primjerice dijalizi.

Prema meni dostupnim podacima, dijaliza se prvo privatizirala u bolnici Sveti Duh, a nedugo zatim i u, vjerovali ili ne, Općoj bolnici Gospić dok je ravnatelj bio aktualni ministar Milinović. Dok sam ja bio u ravnateljstvu KBC Zagreb, bio sam oštro protiv privatizacije dijalize. To je, nažalost, dio medicine koji je s ekonomske strane iznimno profitabilan, te se dijaliza mora držati pod kontrolom zdravstvene vlasti zbog zaštite pacijenta koji o njoj životno ovise. ‘Pametna zdravstvena administracija’ takve stvari ne bi trebala dozvoljavati – zaključio je Ostojić.

Očekivanog odgovora ‘pametne zdravstvene administracije’ u petak nije bilo.


‘Hebrang je otac uništenja zdravstvene zaštite, a Ljubičić i Milinović nastavljači’

Autor:Miroslav Edvin Habek
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.