Screenshot AZOO

NOVA SRAMOTA: Ukida se ‘Oskar znanja’ za najbolje učenike jer država nema – 150.000 kuna!

Autor:

Svi znamo da za poluobrazovane i neobrazovane ubuduće na tržištu rada neće biti posla. Svi znamo da je obrazovanje jedini put do statusa razvijene zemlje. Ipak, za simboličnu dodjelu nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola koji su bili državni prvaci ili osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima znanja, i njihovim mentorima nastavnicima, novca - nema!

A nije da se radi o nekom novcu. Radi se o 150.000 kuna koje AZOO – Agencija za odgoj i obrazovanje – nema. Ova dodjela “Oskara znanja” je započela 2005., a zadnji put je dodijeljena lani, i to jubilarni deseti put. “Hrvatska se ne mora bojati za svoju budućnost uz ovakve učenike. Neka vam ovaj kipić bude simbol truda, znoja, krvi, suza i želje za većim znanjem. Od srca vam čestitam što promičete ideju društva znanja, pogotovo danas kad to nije tako lako zbog poremećenog sustava vrijednosti. No, uvjerena sam da će doći vrijeme kad ćemo shvatiti da Hrvatsku možemo pokrenuti jedino kroz znanje”, rekla je lani Sabina Glasovac, pomoćnica ministra znanosti i obrazovanja, dodajući mentorima da ne posustaju u usmjeravanju i bodrenju nadarenih učenika. Ali posustalo je, izgleda, ministarstvo i agencija, a ne učenici. I postalo dijelom “poremećenog sustava vrijednosti”.

Nagrada je istina simbolična – dodjela kipića, no ta simbolika bar pokazuje da Vlada cijeni rad, trud, i najvažnije od svega – rezultate u obrazovanju. Nitko tu novac niti ne traži, on je potreban tek za izradu kipića te organizaciju svečane ceremonije. Vinko Filipović, sad već bivši ravnatelj agencije (zamijenila ga je Jadranka Žarković Pečenković) lani je poručio učenicima: “Doista, vi ste najvrednije što Hrvatska ima i naša budućnost. Agencija i ministarstvo na ovaj simboličan način žele dokazati da vrednuju i cijene vaše znanje, trud i zalaganje”. Sad više ne vrednuju niti na simboličan način. Troškovi Oskara znanja, koji uključuju oblikovanje i izradu kipića ‘Oskara znanja’, najam Nacionalne i sveučilišne knjižnice, troškove angažiranje voditeljice i tiskanja priznanja državnim i međunarodnim pravcima i mentorima u 2014. godini iznosili su 169.579,70 kuna, a u 2013. godini 150.800, 94 kn, poručili su iz AZOO-a portalu srednja.hr. Oni pišu da je do danas Oskarom znanja nagrađeno oko četiri tisuće učenika i tri tisuće učitelja i nastavnika. Godišnje za ovu nagradu konkurira 130.000 učenika koji sudjeluju na raznim natjecanjima.

Učenici su, jasno, razočarani. “Nakon godina truda i učenja, sudjelovanja na natjecanjima od školske preko županijske pa sve do državne razine, ove sam godine postao državni prvak iz povijesti. U travnju ove godine, kada sam ostvario navedeni uspjeh, nije bilo najave o ukidanju ‘Oskara znanja’. Bio sam izuzetno ponosan što ću imati priliku sa svojim mentorom, ravnateljom i obitelji doći u Zagreb i s još 150-ak učenika dobiti taj kipić. Naravno da ne učim zbog nagrada, ali ona bi bila lijepa satisfakcija i priznanje države kako brine o najboljim učenicima”, rekao je za portal srednja.hr Leo Fel, državni prvak iz povijesti, maturant Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Virovitici. On je do sada nastupio u čak devet državnih natjecanja, iz pet područja.  “Prošle godine je država kupila automobile u vrijednosti 271 milijun kuna, dok su luksuzne limuzine stajale više od 500 000 kn. S druge strane, nagrade na za 150-ak najboljih učenika i njihove mentore ne koštaju ni upola toliko. Ne moramo biti licemjerni i govoriti kako nedostaju financijska sredstva. Treba otvoreno reći: najbolji učenici nam nisu važni, trebamo novac za ‘važnije’ stvari, izjavio je Leo Fel. U ovoj zemlji, izgleda, maturanti zrelije razmišljaju od vladajućih glava.

Kaja Pavlinić iz Varaždina ima dvije nagrade s međunarodnih natjecanja iz informatike. “Radi se o prvom mjestu u pojedinačnoj kategoriji na međunarodnom natjecanju iz informatike American Computer Science League. Dosad sam dobila nagradu za treće i drugo mjesto. Moja dostignuća prepoznali su mnogi drugi, uključujući Američku ambasadu u Zagrebu, Rotary klub Varaždin i Varaždinsku županiju pa me malo razočaralo što ove godine ni ja, a niti svi moji kolege s jednako dobrim, pa čak i boljim postignućima (čak i svjetskim olimpijadama) nismo dobili priznanje od AZOO-a”, rekla je Kaja za srednja.hr portal. Treba li sumnjati da će Kaja završiti negdje u Americi ili Njemačkoj, možda Irskoj, jer posla ovdje ionako nema, bar ne dobro plaćenog, za one koji imaju samo neke tamo nagrade s međunarodnih natjecanja, a ne bave se politikom i tata im ne poznaje ministra Orsata Miljanića?

Da stvar bude tragičnija, nedavno je notorna Documenta dobila  558.051 kunu i to za projekt nazvan “Podrška strategiji razvoja pravosuđa u području zaštite ljudskih prava” (jesu li se angažirali u sklopu projekta oko prava na javni prosvjed, kao temeljnog ljudskog prava koje se odriče nekim kategorijama poput branitelja u Savskoj, nije poznato). Sličan iznos, 512.790,00 kuna dodijeljen je Centru za građanske incijative Poreč za projekt “Jačanje uključivanja civilnog društva i građana u kreiranju javnih politika u Istri”. Documenta je inače 2013. iz proračuna dobila  336.239 kuna, a još 4.733,481 kuna od stranih vlada i ambasada te međunarodnih organizacija. A ovaj vikend se održava i Split pride, čiji će troškovi organizacije iznositi više od milijun kuna samo za osiguranje (900 policajaca). I što time poručujemo maturantima? Važno je koga poznaješ i kakve veze imaš, a tvoje znanje… objesi mačku o rep. Nikog za to nije briga. Ali će zato političari i pred ove izbore govoriti o važnosti društva znanja. A, kad smo već kod toga, Hrvatska je valjda jedina država u Europi i svijetu gdje vam se, ako štedite sami za studij svog djeteta i time rasterećujete državni proračun, to ne priznaje kao odbitak od poreza…

documenta

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.