Ujedinjenje pravaša! Hrvoje Niče, posljednji predsjednik HSP AS-a vratio se u HSP

Autor: Dnevno

Potpisivanjem Zamolnice u središnjici Hrvatske stranke prava (HSP) posljednji predsjednik Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević (HSP AS) Hrvoje Niče, u nazočnosti predsjednika Karla Starčevića vratio se u svoju matičnu stranku – HSP.

Premda su namjere prilikom osnivanja HSP AS-a 2009. možda iz njihove perspektive bile i opravdane zbog samovolje tadašnjeg vodstva HSP-a, način na koji je to učinjeno, ali i sve ono što je potom uslijedilo značajno je štetilo najstarijoj hrvatskoj stranci – HSP-u.

Ipak, dolaskom Karla Starčevića na čelo HSP-a, te nešto ranije Hrvoja Ničea koji je postao predsjednik HSP AS-a 2016. godine nakon što je ta stranka doživjela izborni i financijski debakl s elementima niza kaznenih djela, napokon su započeli razgovori oko načina povratka neokaljanog članstva HSP AS u matičnu stranku.

Istine radi, na obje strane u međuvremenu je bilo pojedinaca i malih grupacija koje su nastojale osujetiti takvu ideju, no ono što je najbitnije niti u jednom trenutku nisu narušeni prijateljski odnosi između Karla Starčevića i Hrvoja Ničea koji su za cilj imali i imaju očuvanje jedine hrvatske političke ideologije u današnjem vremenu.

“Već na samoj izbornoj Konvenciji HSP AS 2016. godine, kada sam izabran za predsjednika HSP AS, naglasio sam kako mi je cilj ujedinjenje pravaša, no na žalost vrijeme je pokazalo kako nisu svi koji su tada bili u stranačkim tijelima dijelili moje stavove i mišljenje. Razotkrivanjem svih financijskih malverzacija i pogrešnih poteza koji su doveli do velikih financijskih tereta poput koalicije Ruže Tomašić s HČSP-om iz 2011. godine, pokazalo se kako je financijsko spašavanje stranke nemoguće.

Kao čelnom čovjeku jedne stranke, moral mi nije dozvoljavao da napustim brod koji tone, a još mi je manje padala na pamet suluda opcija da idemo u osnivanje “nove“ stranke jer stava sam, a i vrijeme je pokazalo, kako takvi potezi dovode do još većeg urušavanja pravaštva i gubitka povjerenja simpatizera u pravašku ideju. Osobno sam proteklih osam mjeseci imao dvojbu, prestati se baviti politikom, nestranački djelovati ili biti član HSP-a. Četvrto nije dolazilo u obzir.




Itekako sam svjestan činjenice da se u HSP vraćam s čela stranke koja u najmanju ruku nije bila omiljena među članstvom HSP-a, ali niti sam sudjelovao u raskolu HSP-a te 2009., niti sam ijednom pravašu odbio poziv za bilo koji oblik suradnje bez obzira iz koje stranke on dolazio. Svjestan sam i hipoteke koju nosim sa sobom, a to je stečaj HSP AS-a, no moja je „krivnja“ jedino što nisam uspio spasiti tu stranku, a valjda će jednom profunkcionirati pravna država te početi tražiti tko je brk omastio o stranačku blagajnu i financijski uništio HSP AS i nenamjenski trošio proračunska sredstva koje građani Zakonom uplaćuju političkim strankama! Kao svakom pravašu, cilj mi je opstojnost pravaške ideje, a to je sada i u budućnosti jedino moguće kroz HSP!“, zaključio je Niče.

Uz Hrvoja Ničea, u HSP se vratio i donedavni član Predsjedništva HSP AS Tomislav Miličević, a u učlanio se i donedavni predsjednik Nadzornog odbora HSP AS Tvrtko Dujić. Ovom prigodom, a u vidu što kvalitetnije pripreme za nadolazeće Lokalne izbore, predsjednik HSP-a Karlo Starčević uručio je imenovanje Hrvoju Ničeu za stranačkog povjerenika za područje Vukovarsko-srijemske županije, te grada Vinkovaca.




“Već tri godine kao predsjednik HSP-a razgovaram sa svim pravaškim strankama i opcijama oko okrupnjivanja pravaškog korpusa i same ideje pravaštva. Konačno je i napor urodio plodom i zato od srca zahvaljujem Hrvoju Ničeu kao zadnjem predsjedniku HSP- AS kao i kolegama Tomislavu Miličeviću i Tvrtku Dujiću na razboritoj i teškoj odluci te ih prihvaćamo kao punopravne članove HSP-a. Dakako moram naglasiti da ćemo sa njima obogatiti pravašku političku scenu u Slavoniji kao i cijeloj Hrvatskoj. Nadam da će se i druge pravaške stranke odvažiti na takve korake i da ćemo uskoro postati politička snaga u RH sa više od 100.000 glasova biračkog potencijala. Već su se mnogi pojedinci, shvativši uzaludnost lutanja, vratili matičnoj stranci a mi i dalje razgovaramo sa čelništvom drugih pravaških stranaka i vjerujem da smo blizu potpisivanja ujedinjenja svih pravaških opcija.

Pravaštvo i pravaška ideja su temelj hrvatske Države a pravaši su uvijek bili na braniku Hrvatske opstojnosti. Bilo je puno nerazumijevanja i egoizma u svim pravaškim redovima i nadam se da smo ovim činom mnogima pokazati smjernice i da nam je Hrvatska i hrvatski narod ispred svega pa i ispred nas samih. Upitajmo se: što sam ja učinio za Hrvatsku a ne Hrvatska za mene.”
Na kraju je Starčević pozvao sve državotvorne Hrvatice i Hrvate na zajedništvo u ime Hrvatske. “Hrvatska nas treba danas više nego ikada. Pomozite nam izgraditi Hrvatsku kakvu su sanjali tisuće hrvatskih branitelja stvarajući Hrvatsku Državu. Čekamo vas otvorena srca”, zaključio je Starčević.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.