fbpx

Udruge i nezavisni mediji dogovorili sinergiju

Autor: hina

Na dvodnevnoj Regionalnoj konferenciji nezavisnih i neprofitnih medija sudjeluju predstavnici neprofitnih portala iz Hrvatske, Srbije, BiH, i Crne Gore.

Pitanje suradnje nezavisnih i neprofitnih medija i internetskih portala iz regije izuzetno je važno pogotovo zbog tema koje su svima zajedničke, ali i zbog sve veće komercijalizacije masovnih medija, rekao je danas predsjednik Udruge za nezavisnu medijsku kulturu i urednik portala H-Alter Toni Gabrić na Regionalnoj konferenciji nezavisnih i neprofitnih medija u Zagrebu.

Na dvodnevnoj Regionalnoj konferenciji nezavisnih i neprofitnih medija sudjeluju predstavnici neprofitnih portala iz Hrvatske, Srbije, BiH, i Crne Gore.

Gabrić je u uvodnom izlaganju izrazio nadu da će se na konferenciji otvoriti mogućnost suradnje između internetskih portala kako bi vlasti ukazali da su i oni važan faktor u medijskom prostoru.


Aktivist i regionalni koordinator u nevladinoj udruzi “Documenta – centar za suočavanju s prošlošću” Eugen Jakovčić neprofitne i nezavisne internetske portale prepoznao je kao prostor za najbolju suradnju među medijima po pitanjima suočavanja s prošlošću i ratnim zločinima.

Dea Vidović (Kulturpunkt) zauzela se za što veću suradnju među internetskim portalima u regiji kroz preuzimanje, ali i zajedničku produkciju sadržaja te projektnu suradnju. Važnim je ocijenila i potrebu suradnje autora iz regije oko zajedničkih tema, istraživačko novinarstvo te zajedničku potporu neovisnim medijima koji imaju problema s nadležnim državnim tijelima.

Tijekom rasprave sudionici su se među ostalim složili o potrebi ulaska u zajedničke projekte, boljoj međusobnoj suradnji, razmjeni tekstova te potrebi povećanja svijesti javnosti o važnosti nezavisnih i neprofitnih medija. Upozorili su na problem sve lošijeg financiranja neovisnih medija.

Žarka Radoja (e-novine) upozorila je da država potpuno kontrolira medijski prostor u Srbiji, ali i na nedostatak oglašivača koji se žele oglašavati u neovisnim medijima. Na probleme e-novina s državom upozorio je i Amer Bahtijar (tacno.net) upitavši koliko drugi neovisni mediji iz regije mogu napraviti ukoliko neki neovisni medij ima problema u svojoj državi.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.