fbpx
Patrik Macek/PIXSELL

Udruga za zaštitu žrtava pravosuđa prosvjedovala ispred Vlade, najavili i štrajk glađu!

Autor: T. P.

Odlučili smo stupiti u štrajk glađu kojim tražimo da nas g. predsjednik Vlade sasluša, i u skladu sa svojom odgovornošću i zakonskim ovlastima poduzme mjere da se naša neizdrživa situacija (kakve često završe samoubojstvima, kako je to 21. 4. u Saboru konkretno izložio zastupnik Branimir Bunjac) uzrokovana očiglednom korupcijom u pravosuđu počne HITNO rješavati

Nekolicina građana nezadovoljnih hrvatskim pravosuđem prosvjedovala je na Trgu sv. Marka ispred Vlade – najavili su i štrajk glađu jer su, kako kažu, potaknuti neizdrživoj situaciji uzrokovanoj očiglednom korupcijom u pravosuđu koja se mora hitno rješavati.

Primjerice, Sonja Štakić iz Udbine čeka osam godina da se riješi na Sudu njezin slučaj nezakonitog otkaza koji je dobila bez ikakvog razloga i pisanog obrazloženja. Ante Vranković se pak požalio na rad Odvjetničke komore i Državnog odvjeništva. Prosvjednici su naveli da se na zahtjev da se s njima porazgovara – ministar pravosuđa Ante Šprlje – oglušio i sada traže razgovor sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

Naime, još se 5. travnja 36 građana – žrtava pravosuđa, potpisnika peticije premijeru Plenkoviću protiv radikalne korupcije u hrvatskom pravosuđu, okupilo na prosvjedu pred Ministarstvom pravosuđa i pred Saborom RH, kako bi ukazali “na neizdrživu korupciju, zapravo –institucionalizirani kriminal u našem pravosuđu”, tj. na situaciju sustavne korupcije u pravosuđu koja je već dugo svima dobro poznata (npr. „Poglavlje 23“ pridruživanja EU), a koja je u zadnjih godinu dana, tj. upravo otkako sadašnji ministar Ante Šprlje (MOST) obavlja funkciju ministra pravosuđa, prema najnovijem izvješću Transparency Internationala za 2016./2017. još rapidno porasla.


Kako poručuju prosvjednici, tom prigodom ministar financija Z. Marić razgovarao s nama prosvjednicima te je kasnije s dijelom prosvjednika (Nada Landeka, Neno Koljaja, Božica Dugan) zakazao i održao sastanak.

“Suprotno tome, ministar pravosuđa A. Šprlje – koji se već 8 mjeseci nezakonito tvrdokorno oglušuje na naše prijave i požurnice – je s nama i u Ministarstvu, i pred Saborom, pred svjedocima odbio bilo kakav razgovor!

Tim smo se povodom obratili premijeru Plenkoviću koji je za rad ministra Šprlje kao predsjednik Vlade RH izravno odgovoran.

Pritisnuti hitnošću situacije, skupili smo se iz svih krajeva Hrvatske, od Jelse do Sesveta i od Udbine do Zagreba i Bjelovara, i odlučili smo stupiti u štrajk glađu kojim tražimo da nas g. predsjednik Vlade sasluša, i u skladu sa svojom odgovornošću i zakonskim ovlastima poduzme mjere da se naša neizdrživa situacija (kakve često završe samoubojstvima, kako je to 21. 4. u Saboru konkretno izložio zastupnik Branimir Bunjac) uzrokovana očiglednom korupcijom u pravosuđu počne HITNO rješavati.

Tim smo povodom g. predsjedniku Vlade ispred Udruge za zaštitu žrtava pravosuđa Veronika Vere uputili hitan upit, ali do ovoga časa na njega nismo dobili odgovor, te nam stoga nažalost nije preostalo ništa drugo nego da stupimo u zajednički štrajk glađu kako bismo našoj javnosti i g. premijeru osobno skrenuli pozornost na ovu krajnje tešku i sada već neizdrživu situaciju!” poručili su prosvjednici.
Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.