Pixabay/Ilustracija

Udruga za medicinsko pravo: Zabrinuti smo zbog neadekvatnog obavještavanja javnosti

Autor: Dnevno.hr

Hrvatska udruga za medicinsko pravo potaknuta nedavnim događajima vezanim za smrt dječaka u Metkoviću, velikim interesom javnosti i djelovanjem, a poglavito izjavama u javnosti nadležnih institucija, kao udruga koja okuplja pravnike i zdravstvene radnike svih specijalnosti kojoj je primarni interes institucionalizacija medicinskog prava te edukacija svih relevantnih čimbenika u sustavu zdravstva o specifičnosti instituta medicinskog prava, a što za posljedicu treba imati snalaženje u kompleksnosti medicinske greške i odgovornosti zdravstvenog radnika, uz izraze iskrene sućuti obitelji preminulog djeteta poslala je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

”Zabrinuti smo nizom grešaka u postupanju tj. manjkavom interpretacijom i shvaćanjima pojedinih čimbenika u procesu objektivnog utvrđivanja okolnosti liječenja preminulog dječaka u Metkoviću te nesnalaženjem pojedinih subjekata definiranih kao nadležnih, a što se odnosi na neadekvatno, preuranjeno ili nepravovremeno uključivanje i obavještavanje javnosti oko pojedinih bitnih činjenica, kao i nekonzistentan pristup u ocjeni djelovanja sustava, liječnika i organizacije zdravstvene zaštite u predmetnom slučaju.

Da bi se mogla objektivno ocijeniti ”greška” odnosno postupanje u predmetnom događaju, pri utvrđivanju objektivne stvarnosti i činjeničnog stanja sve uključene institucije i osobe moraju izaći iz okvira vlastitog predstavljanja odnosno percipiranja smisla odgovornosti, liječničke greške, stručnih propusta ili nesavjesnog postupanja.

Naime, pravno gledano obilježja kaznenog djela nesavjesnog liječenja obuhvaćaju sve navedeno, a kompleksnost samog kaznenog djela nalaže potrebu uzimanja u obzir niza parametra koji osim postupanja zdravstvenog radnika obuhvaćaju i prostorno i vremensko određenje počinjenja radnje koje se kao takva može definirati kao kazneno djelo.

Stoga, baratanje u javnosti pojmovima poput propusta, pogreške, krivnje ili nesavjesnog postupanja nije dobro ako potekne od onih koji nisu nadležni ni sposobni vrednovati i karakterizirati, a niti shvatiti težinu, obim i sadržaj pravno-teorijskog pojma nesavjesnog liječenja”, navodi se u priopćenju.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.