fbpx
Goran Stanzl/PIXSELL

UDRUGA HRVATSKIH CIVILNIH STRADALNIKA POSLALA PORUKU SUVERENISTIMA: ‘Ljudski je porazno našu žrtvu koristiti u svoje osobne političke svrhe’

Autor: Hina

Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika poslala je poruku kako civilni stradalnici Domovinskog rata ne žele bit predmetom političkih obračuna i skupljanja političkih bodova.

“Odbijamo sve netočne i manipulativne tvrdnje kako je izrada prijedloga Zakona o o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata načinjena po nalogu SDSS-a i Documente”, poručili su u priopćenju odgovarajući na današnje kritike koje su na račun tog zakona iznijeli Hrvatski suverenisti.

“Trideset je godina od početka Domovinskog rata i isto toliko godina čekanja civilnih stradalnika Domovinskog rata na priznanje njihove žrtve te prava koja im pripadaju. Vlada RH na čelu s Andrejom Plenkovićem te Ministarstvo hrvatskih branitelja na čelu s ministrom Tomom Medvedom po prvi je puta pokazala spremnost i volju za rješavanje bolnih neriješenih pitanja civilnih stradalnika upućujući zakon u saborsku proceduru”, ističe Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika.

“Zakonom se rješavaju pitanja obitelji poginulih, nestalih civilnih stradalnika, invalida te obitelji poginule maloljetne djece i djece ranjene u Domovinskom ratu. Obitelji poginulih i nestalih jednako kao i obitelji poginule djece do danas nisu ostvarili nikakva prava ostajući tako sporednim i zaboravljenim stradalnicima Domovinskog rata”, navode u priopćenju.

Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista na čelu sa Željkom Sačićem nazvali su ovaj zakon “lošim pokušajem prevare hrvatskog naroda”  te tako zadali udarac svim civilnim stradalnicima Domovinskog rata, omalovažavajući time kako njihovu žrtvu tako i spremnost države na priznanje iste, poručuju iz Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika.
Napominju i kako se Hrvatski suverenisti nisu za pojašnjenja, razgovor, podršku ili bilo kakvu drugu informaciju obratili Zajednici udruga hrvatskih civilnih stradalnika koja okuplja sve civilne stradalnike Domovinskog rata.

Neprihvatljivo je u ime žrtava i zakona na kojima su upravo predstavnici samih žrtava radili govoriti iz kuta nepoznavanja njihove pozicije, a ljudski je porazno tu istu žrtvu koristiti u svoje osobne političke svrhe.

Podsjetimo, Klub zastupnika Hrvatskih suverenista se danas oštro usprotivio prijedlogu Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata jer “omogućuje stjecanje naknade i neprijateljima države” te su stoga Ministarstvu hrvatskih branitelja urudžbirali 19 amandmana na taj prijedlog.
“Poštujemo i suosjećamo s civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata ali nikako i nikada nećemo dozvoliti da se sa svim tim blagodatima, socijalno osjetljivim pravima, naknadom za stradavanje u ratu, nepravedno koriste abolirani velikosrpski pobunjenici, četnici i njihovi pomagači”, poručio je među ostalim Željko Sačić.

Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja poručio je danas kako podržava Zajednicu udruga hrvatskih civilnih stradalnika i Domovinskog rata u dugogodišnjoj borbi za ostvarivanje prava i pravde za civilne žrtve Domovinskog rata koje su od 1991. godine do danas ujedno i žrtve politike i stranačkih kampanja.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.