Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Udruga Glas poduzetnika apelira na državu: ‘Građani su donirali kako bi pomogli unesrećenima, a ne punili državni proračun’

Autor:

Udruga Glas poduzetnika poslala je dopis Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu financija u kojem su se osvrnuli na PDV koji su poduzetnici morali platiti prilikom donacija potresu pogođenim prostorima.

Zamolili su Vladu da se plaćeni PDV vrati svim humanitarnim udrugama i akcijama koje pomažu Sisačko-moslavačkoj županiji.

U udruzi smatraju da je svima jasno da su građani Republike Hrvatske donirali sredstva za obnovu pogođenog područja, a ne za punjenje državnog proračuna. Već su u nekoliko navrata dopisima i apelima u medijima tražili da se država odrekne naplate PDV-a na donirana sredstva i robe, što je na kraju i učinjeno.

Dodaju kako je nužno da se plaćeni PDV vrati na račune humanitarnih akcija.

Glavni motiv im je da se što više sredstava namijeni upravo građanima Sisačko-moslavačke županije. Naime, obnova i izgradnja domova, gradova, sela i ostalih objekata proces je koji će potrajati. Upravo iz tog razloga, smatraju kako je potrebno ubrzati postupak dodatnim sredstvima.
“Ako država uzima znatan dio sredstava, onda je jasno da manje novca ostaje za građane pogođenih područja. Osim što smatramo da PDV treba ukinuti za sve donacije, tražimo i da država vrati PDV koji su humanitarne udruge i akcije morale platiti do sada”, kažu u Glasu poduzetnika.

Ističu da je UGP za kupnju 20 stambenih kontejnera platio dobavljačima 173.569 kuna PDV-a. Primjerice, s tim iznosom mogli su kupiti još barem četiri stambena kontejnera.

“Još najmanje četiri obitelji bile bi na sigurnom i imale bi krov nad glavom. S obzirom na to da je vrijeme nepovoljno i da ljudi još uvijek čekaju obnovu svojih kuća, sigurni stambeni kontejneri predstavljali bi značajnu pomoć”, stoji u priopćenju.
Ministarstvo financija je već najmanje dva puta vratilo uplaćeni iznos PDV-a. Radi se o akciji “Vratimo Palčiće u Petrovu” te nedavno Hrvatskom Caritasu za kupovinu stotinu stambenih modula. Udruga Glas poduzetnika smatra da bi jedino korektno bilo to isto učiniti za druge humanitarne udruge i akcije.

“Građani i tvrtke su humanitarnim udrugama i humanitarnim akcijama donirali oko 20 milijuna kuna s namjerom da ta sredstva budu iskorištena za nabavku kontejnera i obnovu kuća građana koji su ostali bez svojih domova. Ako se ne odobri povrat poreza, svi moramo biti svjesni da će 20% doniranih sredstava otići kao PDV u državnu kasu. Apeliramo na ministra financija da u ovom slučaju stavi interes pogođenih građana ispred interesa punjenja državnog proračuna”, rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.