Igor Soban/PIXSELL

‘UDBA me pod vodstvom Manolića i Boljkovca prozvala teroristom’

Autor: Dnevno.hr

Šeks se zalaže za otvaranje svih dosjea, želi da se otvore i UDBINI dosjei, međutim - u tom dijelu sugerira oprez

Vladimir Šeks u razgovoru s Mirajnom Hrgom za RTL Danas progovorio je o ’70-im godinama kada je kao “politički nepoćudna osoba” otpušten iz službe – zbog “protudržavne djelatnosti” Početkom 80-ih Šeks je završio i u zatvoru.

“1971. godine sam kao zamjenik Okružnog javnog tužitelja u Osijeku protiv službe državne sigurnosti, danas UDBA-om zbog nezakonitog postupanja i odnošenja na desetke tisuća pismenih pošiljaka iz osječke pošte i radi nezakonskih prisluškivanja telefonskih uređaja. Tada sam bio prvi u komunističkom svijetu koji je pokrenuo istragu protiv tajne političke policije. Nakon sloma Hrvatskog proljeća u Karađorđevu, bio sam izbačen iz službe i služba državne sigurnosti me je kao jednog od neprijatelja broj jedan pod neprekidnim nadzorom držala sve do 15. svibnja 1990. godine. Vidio sam svoj dosje, on ima oko 300 stranica, a u njoj su potpuno istinite informacije”, kazao je Šeks.

Na pitanje o priči koja se često čuje u javnosti da je, bez obzira na sve, bio  suradnik Službe državne bezbjednosti kodnog imena “Sova”, što je kasnije tvrdio i Boljkovac, Šeks je kazao:

“Ja sam to opisao u svoje prve dvije knjige dokumentirano. 1992. godine Josip Boljkovac koji je nešto prije bio ministar unutarnjih poslova, a nakon toga posebni savjetnik, zajedno s Josipom Manolićem, poveo je jednu operativnu akciju pod kodnim imenom ‘Sova’ u kojoj sam ja bio praćen i nadziran jer su me osumnjičili da se bavim terorističkim djelatnostima. Hrvatska UDBA pod vodstvom Manolića i Boljkovca je meni prišila taj naziv. Ja sam dokumentirano, argumentirano u svojim sjećanjima na ’91. godinu pokazao besmislenost tih laži.”

Šeks se zalaže za otvaranje svih dosjea, želi da se otvore i UDBINI dosjei, međutim – u tom dijelu sugerira oprez.

“Dvije su stvari, ja se zalažem za to da se bezuvjetno otvori sva dokumentacija vezana za djelovanje organa komunističkog režima, od armije, sudova, tužiteljstva, partijskih komuniteta od 1945.-1990. godine. To treba otvoriti javnosti. Što se tiče UDBA-e predlažem se uradi ono što je radila Njemačka – da se napravi jedno povjerenstvo koji će sve te dosjee pregledati, utvrditi jesu li autentični jer se zna da je UDBA krivotvorila dosjee. Kad bi nepristano povjerenstvo utvrdilo da se doista radi o autentičnim dokumentima i da su osobe koje su bile suradnici ili agenti UDBA-e činile zlouporabe određenih vrijednosti demokratskog društva, to bi bila određena vrsta lustracije i ti bi se ljudi trebali ukloniti iz javnog života”, kazao je Šeks.

Na pitanje može li otvaranje komunističkih dosjea biti neugodno i za sam HDZ s obzirom na više od 70 tisuća bivših komunista u njegovim redovima, Šeks je kazao:




“U najvećem interesu HDZ-a je da se otvore svi arhivi i da se ispita svaki pojedinačni slučaj iz UDBA-inih dosjea. To je već jednom učinjeno devedesetih godina. Svi oni koji su bili u represivnom sistemu, koji su sudjelovali u obrani i stvaranju države, su na taj način lustrirani. Nakon ’71. neki su postali žrtve komunističkog represivnog aparata – samo neki od njih su bili Tuđman, ja… Borio sam se protiv te UDBA-e, nema osnove za lustraciju.”

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.