‘Udba je bila dječji vrtić’ za krivotvoritelje dokumenata

Autor: hina

Franjo Katavić i Salih Fazlić osuđeni su na po godinu dana uvjetnog zatvora zbog krivotvorenja dokumenata kojima su se u vrijeme bijega pred zakonom koristili general i haaški optuženik Ante Gotovina te zagrebački poduzetnik i osuđenik za otmicu Hrvoje Petrač.

Franjo Katavić i Salih Fazlić nepravomoćno su danas na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu osuđeni na po godinu dana uvjetnog zatvora zbog krivotvorenja dokumenata kojima su se u vrijeme bijega pred zakonom koristili general i haaški optuženik Ante Gotovina te zagrebački poduzetnik i osuđenik za otmicu Hrvoje Petrač.

Katavića je sud osudio zbog krivotvorenja, a Fazlića zbog poticanja i pomaganja na to kazneno djelo.

Obojica neće ići u zatvor, ako u iduće dvije godine ne počine neko kazneno djelo.

Na početku postupka bilo je troje optuženih, no presudu sutkinje Sande Bramberger Ostoić doznao je jedino drugooptuženi bivši policajac Fazlić, s obzirom da je prvooptuženi Katavić u međuvremenu zatvoren u Austriji zbog šverca droge, dok je jedan od Gotovininih zagrebačkih branitelja Marijan Pedišić preminuo.

Prema optužnici u ljeto 2001. odvjetnik Pedišić je umirovljenom policajcu Fazliću dao 2000 njemačkih maraka, Gotovinine fotografije i papir s osobnim podacima na ime Kristijan Horvat.

Fazlić se potom obratio Kataviću koji je za odbjegloga Gotovinu, ustvrdio je sud, izradio lažnu putovnicu, osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu te međunarodnu novinarsku iskaznicu.

Ti su dokumenti pronađeni kod Gotovine kada je u prosincu 2005. uhićen na Kanarskim otocima.




Lažna putovnica za Hrvoja Petrača

Na isti način je prema presudi naručena i izrađena lažna putovnica za Hrvoja Petrača, koji služi šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u otmici sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca.

Putovnica je bila na Petračevo ime i s njegovim podacima. Sutkinja Općinskog kaznenog suda podsjetila je da obje putovnice koje je Katavić kasnije lažirao za Gotovinu i Petrača, dolaze iz tzv. mostarskog kontingenta.




Riječ je naime o više stotina originalnih putovnica nestalih iz hrvatskog konzulata u Mostaru u vrijeme dok je tamo bio konzul Ćiro Grubišić.

Sud nije uvažio obranu Fazlića koji je tvrdio da mu je sve namješteno i da je žrtva urote, odnosno da je 2005. morao priznati kazneno djelo zbog prijetnji.

Nezadovoljan osuđujućom presudom Fazlić je u nekoliko navrata upao u riječ sutkinji, a u jednom trenutku je ustvrdio da je “Udba bila dječji vrtić”.


Danas presuda za krivotvorenje dokumenata Gotovini i Petraču

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.