fbpx
Foto: AP Photo stf/guliverimage

UČE TURISTE O TITU USRED HRVATSKE, FRANCUZI SVE VIDJELI! ‘Tito je politički div 20. stoljeća’: Glavna i odgovorna se požalila, ‘doživjela sam prijetnje na društvenim mrežama’

Autor: Ivor Kruljac

Dok Hrvatska pored mora vrvi šarolikom turističkom ponudom, AFP je, prenosi francuski medij France24, u Zagrebu napravio reportažu o turističkoj ponudi koja u Hrvatskoj izaziva kontroverze, primajući i pohvale i kritike: “Walk with Tito”.

Primjetivši kako glavni grad Hrvatske nema ulice ni spomenika koji podsjećaju na pokojnog predsjednika nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (pritom ne primijetivši famozni cvjetnjak s imenom Tito o kojemu je Zagreb.info pisao ranije tijekom godine), AFP je istaknuo kako brojni smatraju da je ova turistička tura hvalevrijedna te kako je, neovisno o mišljenjima o pojedinim poglavljima povijesti, dobro istu turistički kapitalizirati.

Francuski novinari ocijenili su kako “Walk with Tito” otkriva kompliciranu Titovu ostavštinu te su naveli kako jugoslavenski doživotni predsjednik izaziva podjele u Hrvatskoj i drugim bivšim jugoslavenskim republikama četiri desetljeća nakon što je preminuo, svojim koktelom prosperiteta i autoritarnosti koje je uveo.


Osobno pitanje voditeljice

Nakon što je Titu skinuto ime sa trga kod zagrebačkog HNK, rodila se ideja za ovom turističkom atrakcijom, rekla je voditeljica obilaska, Danijela Matijević za AFP. Otkrila im je i kako je pitanje Tita za nju osobno (oba djeda su joj se borila u partizanima), a Tita je ocijenila jednim od političkih divova 20. stoljeća.

Međutim, ističe AFP, ovaj obilazak nije samo hvaljenje bivšeg vladara, već i kritični pogled na njegove propuste. Nije joj se sviđalo micanje obilježja Tita iz gradskog prostora, a nakon što je dvije godine bila u Berlinu te vidjela njemačko suočavanje sa svojom prošlosti 20. stoljeća, znala je što želi napraviti.

Sama tura, kao što je u Hrvatskoj poznato kroz ranije novinarske napise, turiste vodi na osam zagrebačkih lokacija. Svaka od njih povezana je s Titom i njegovim antifašističkim pokretom. Bivši trg s njegovim imenom, željeznički kolodvor (odakle je pronacistički NDH slao ljude u koncentracijske logore) i prolaz nazvan po dvjema sestrama, junakinjama partizanskog pokreta i otpora, neke su od lokacija koje je AFP istaknuo.

Podijeljeni stavovi

Matijanić se požalila i kako njena turistička ponuda nije prošla glatko, te je doživjela prijetnje na društvenim mrežama.

“To je apsolutno neprihvatljivo (…) to je ideološka provokacija i sramota”, podsjetio je AFP na riječi Igora Peternela, zastupnika Domovisnkog pokreta. Također su istaknuli i mišljenje hrvatskog povjesničara, Hrvoja Klasića.

“Tito je imao dobre odnose sa zapadom, ali nije zanemarivao niti dobre odnose s istokom, pozicionirajući Jugoslaviju negdje između, ubirući korist od obje strane”, rekao Klasić, prenosi AFP- Povjesničar je objasnio i kako je time Tito Jugoslaviju držao izvan Hladnog rata te omogućio prosperitet nekadašnje komunističke države.
Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.