fbpx

UBIUDR: ‘Nije li tragikomično da branitelji sami sebi plaćaju izgradnju spomenika?’

Autor: Z.S.

Dva milijuna kuna je mnogo, ali i malo. Neki su toliko, pa i puno više dužni samo za neplaćeni porez! Stoga, prije svih, Ministarstvo branitelja, treba zamoliti i hrvatske tajkune, koji su se obogatili u vrijeme Domovinskoga rata da i oni od svojih zarada daruju barem 'deset posto', pa će se vrlo brzo zatvoriti navedena financijska konstrukcija.

Ministarstvo branitelja 28. kolovoza je izdalo Poziv udrugama iz Domovinskog rata da s obzirom na težinu gospodarskih prilika u kojima se nalazi Hrvatska, pomognu u podmirenju dijela troškova spomenika ‘Oluja 95’ otkrivenog prošle godine u Kninu. Vlada, najpoznatiji hrvatski socijalni slučaj, od udruga traži da pomognu u zatvaranju financijske konstrukcije ‘s 10% odobrenog iznosa od Ministarstva branitelja na ime prihvaćenih projekata u 2012. godini.’ Tim se povodom oglasila Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravka. Napominju kako su pozivom začuđeni.

– Ta se zamolba odnosi samo na one udruge koje se financiraju iz državnog proračuna, a ne i na veliki broj udruga koje dolaze do sredstava za rad i svojih aktivnosti na neke druge načine. To nije pošteno, to smatramo određenom ‘diskriminacijom’, jer ako se treba i moraju podmiriti troškovi jednog od najboljih i najljepših spomen obilježja iz hrvatskog Domovinskoga rata onda u tome trebaju sudjelovati – svi. Međutim, u cijeloj toj priči naprosto je nevjerojatno da troškovi nisu podmireni na vrijeme (navodno je riječ o dugu od preko dva milijuna kuna!), te nije li malo ‘tragikomično’ da se traži od onih koji su najzaslužniji za stvaranje hrvatske države da sami sebi plaćaju i – izgradnju spomenika, dok s druge pak strane hrvatska država je s iznimno velikim financijskim sredstvima pomagala uređenje i podizanje spomenika i obilježavanje obljetnica borcima i poginulim građanima srpske i jugoslavenske nacionalnosti?

U UBIUDR-u smatraju kako bi trebali pripomoći i oni koji su se u ratu obogatili.


– Dva milijuna kuna je mnogo, ali i malo. Neki su toliko, pa i puno više dužni samo za neplaćeni porez! Stoga, prije svih, Ministarstvo branitelja, treba zamoliti i hrvatske tajkune, koji su se obogatili u vrijeme Domovinskoga rata da i oni od svojih zarada daruju barem ‘deset posto’, pa će se vrlo brzo zatvoriti navedena financijska konstrukcija. Osim toga, na tom spomeniku nema napisano ni jedno ime poginulog hrvatskog branitelja, pa je sada i to prilika da se dio novca utroši i na pisanje imena 174 poginula u Oluji.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.