Snimka zaslona

UBIJAO CIVILE I NIKADA NIJE KAŽNJEN ZA ZLOČINE: Umro zapovjednik napada na Split!

Autor: dnevno.hr

Početkom rata Kandić bio zapovjednik Komande Vojnopomorske oblasti

U Herceg Novom u 84. godini života umro je viceadmiral Mile Kandić, koji je granatirao Split. Za svoje zločine nije odgovarao iako je još 1992. godine osuđen. Tada je Kandić osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina nad civilnim stanovništvom, a kasnije je tu kaznu Vrhovni sud RH preinačio na 20 godina zatvora. Početkom rata Kandić bio zapovjednik Komande Vojnopomorske oblasti. Rođen je u BiH, a živio je u Splitu.

Spomenimo i kako mu je u odsutnosti suđeno, a proglašen je krivim za smrt petero i ranjavanje 22 civila, kao i za materijalnu štetu nad civilnim, stambenim i gospodarskim objektima u visini od 32 milijuna njemačkih maraka, u razdoblju od 14. rujna 1991. do 28. siječnja 1992., piše Slobodna Dalmacija. Sve se dogodilo na području Splita, Trogira, Kaštela, Solina, Brača i Ploča, a utvrđeno je da su Kandić i još 32 oficira JNA pritom koristili oružanu silu i teror prema civilima, a kasnije su sudjelovali i u okupaciji Hrvatske i stvaranju Velike Srbije.

Tako je Kandić zapovijedio napad na Ploče, raketiranje poljoprivredne zračne luke na Hvaru, pucanje na civilne objekte u Splitu, a vodio je i napad na Split, Kaštela i Šoltu 1991.

Nekadašnji je gradonačelnik Splita Onesin Cvitan ustvrdio da Kandić ipak nije koristio vojnu silu i ratne planove na način na koji je to bilo planirano u JNA, piše Slobodna Dalmacija.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.