fbpx

‘U zemlji koja će uskoro ući u EU pripadnici pojedinih vjerskih zajednica nemaju prava koja im garantira Ustav’

Autor: Dr.K.

Ako Vlada u međuvremenu ne poduzme ništa kako bi se stvar pomaknula s mrtve točke, HKK će biti primorana podnijeti novu Tužbu protiv RH na temelju Zakona u suzbijanju diskriminacije. Isto tako će ubrzo ponovo podnijeti pismo žalbe Vijeću ministara EU.

Povodom Međunarodnog dana vjerskih sloboda Hrvatska kršćanska koalicija upozorila je na stanje vjerskih sloboda u Hrvatskoj te je poslala otvoreno pismo javnosti koje prenosimo u cijelosti:

– Svake godine zadnje subote u mjesecu siječnju obilježava se Međunarodni dan vjerskih sloboda. Tom se prilikom prije svega prisjećamo svih koji su u povijesti stradali i koji dan danas stradavaju zbog svojih vjerskih uvjerenja. U Hrvatskoj su vjerske slobode zajamčene Ustavom te, na svu sreću, pripadnici niti jedne vjeroispovijesti nisu progonjeni kao što to biva u mnogim dijelovima svijeta. Ipak, iako tako piše u Ustavu, vjernici svih vjerskih zajednica nisu jednaki pred zakonom.

Naime, članak 41. Ustava Republike Hrvatske kaže: „Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države. Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, so­cijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.” Međutim, u stvarnosti to nije tako. Stvarnost je takva da u Hrvatskoj postoji nekoliko „vrsta“ vjerskih zajednica koje imaju različite statuse. Neke od njih uživaju sva prava i zaštitu. Tu je prije svega većinska Rimokatolička crkva čija su prava regulirana posebnim međudržavnim sporazumom između Republike Hrvatske i Vatikana. Slijede vjerske zajednice koje s Vladom imaju potpisani Ugovor o pitanjima od zajedničkog interesa, koji im omogućava ostvarivanje njihovih prava. Nadalje, zajednice koje su registrirane u Evidenciji vjerskih zajednica, ali Vlada RH već godinama odbija s njima potpisati Ugovor o pitanjima od zajedničkog interesa. I, kao posljednje, su vjerske zajednice koje se zbog odredbi Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica ne mogu niti registrirati kao vjerske zajednice već samo kao udruge.


Hrvatska kršćanska koalicija, odnosno njezine članice; Savez crkava „Riječ Života“, Protestantska reformirana kršćanska crkva i Crkva cjelovitog evanđelja pripadaju ovoj trećoj skupini te su se za svoja prava morale izboriti pred Europskih sudom za ljudska prava u Strassbourgu. Taj je sud Vladi Republike Hrvatske u svojoj presudi naložio da riješi pravni status crkava članica HKK, odštetu i kako bi navedene zajednice mogle ostvariti svoja prava. I više od dvije godine nakon presude Vlada RH nije sa spomenutim zajednicama potpisala Ugovor o pitanjima od zajedničkog interesa kojim bi se zapravo regulirala Ustavom zajamčena prava koja navedene zajednice trenutno nemaju.

Predstavnici HKK, odnosno crkava članica, već dulje vrijeme bezuspješno pokušavaju doći do predstavnika Vlade i nadležnih ministarstava kako bi nastavili pregovore o potpisivanju spomenutog ugovora. Usprkos konstantnom slanju dopisa te traženju očitovanja i termina za sastanke, Vlada nije iskazala dobru volju da riješi ovaj problem. Članice HKK su stoga podnijele zahtjev za mirenje pred Općinskim državnim odvjetništvom čiji rok isječe početkom ožujka. Ako Vlada u međuvremenu ne poduzme ništa kako bi se stvar pomaknula s mrtve točke, HKK će biti primorana podnijeti novu Tužbu protiv RH na temelju Zakona u suzbijanju diskriminacije. Isto tako će ubrzo ponovo podnijeti pismo žalbe Vijeću ministara EU.

Žalosno je da se u zemlji koja će uskoro ući u EU pripadnici pojedinih vjerskih zajednica moraju godinama boriti kako bi ostvarili prava koja im Ustav garantira, a pravna jednakost svih vjernika postoji samo na papiru. Iako se iz perspektive vjernika većinskih vjerskih zajednica stvari čine idealne, postoje vjernici koji su diskriminirani te koji i dvadeset godina nakon osamostaljenja i uvođenja demokratskih promjena u Hrvatskoj još uvijek ne mogu u svojoj vjerskoj zajednici sklopiti brak koji ima učinak građanskog braka ili ostvariti pravo na vjeronauk, dušebrižništvo, na sredstva iz državnog proračuna te ostalih prava poput drugih vjerskih zajednica.

Hrvatska kršćanska koalicija vas zato poziva da podignete svoj glas za jednakost svih vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj. piše u priopćenju koje potpisuje predsjednik HKK-a Mario Dučić.

Autor:Dr.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.