fbpx

U žalbenom procesu Markačeva obrana će iznijeti zapisnike sa srpskih sastanaka

Autor: M.S.

Markačeva obrana bi žalbenom vijeću kao dokaz trebala priložiti i zapisnike sa sastanaka najužeg srbijanskog političkog vodstva iz inkriminiranog vremena, na kojem se raspravljalo o Oluji i Krajini.

U ponoć istječe rok za podnošenje žalbi Haaškom sudu na prvostupanjsku presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Gotovina i Markač nepravomoćno su osuđeni pred Haaškim sudom 15. travnja za zločine počinjene nad srpskim civilima tijekom i nakon Oluje.

Gotovinu, nekadašnjeg zapovjednika Zbornog područja Split, sud je osudio na 24, a Markača, tadašnjeg zapovjednika Specijalne policije na 18 godina zatvora, dok je Ivan Čermak oslobođen optužbi i pušten na slobodu.

>>>

Žalba na Markačevu presudu je gotova, odvjetnici je predaju u ponedjeljak


Oslobodilačka akcija Oluja proglašena je udruženim zločinačkim pothvatom, a generali krivima, jer su sudjelovali na brijunskom sastanku na kojem je, smatra sud, sve isplanirano. Stoga je glavni cilj obiju obrana dokazati da zločinačkog udruživanja nije bilo, te da je brijunski sastanak bio vojno planiranje – legitimne akcije.

Već pred kraj proteklog tjedna, objavljeno je da je žalba generala Markača gotova, te je samo treba podnijeti sudu. Detalji o temeljima žalbe tadfa nisu obznanjeni. Sada se zna da žalba proziva greške u primjeni prava, kao i na način na koji je vijeće suca Alphonsa Orieja procjenjivalo činjenice, piše Dnevnik.hr.

Logička akrobacija

Takav potez je napravljen kako bi žalbeno vijeće dopustilo eventualno saslušanje novih svjedoka i izvođenje novih dokaza, što je rijetkost. Očekivano, čitava žalba bazira se na negiranju postojanja ‘udruženog zločinačkog pothvata’.

– Tužiteljstvo sa svoje strane nikada nije dovelo u pitanje legitimnost vojne akcije Oluja, a s druge strane, smatraju da je na Brijunima, gdje se raspravljalo o toj legitimnoj akciji, defacto skovan zločinački plan. To je jedna logička akrobacija – rekao je odvjetnik generala Markača, Goran Mikuličić.

Također, Markačeva obrana bi žalbenom vijeću kao dokaz trebala priložiti i zapisnike sa sastanaka najužeg srbijanskog političkog vodstva iz inkriminiranog vremena, na kojem se raspravljalo o Oluji i Krajini.
Zasad je odvjetnički tim Ante Gotovine bez komentara, i ne otkriva planove za žalbu na presudu, no zna se da je žalba u u posljednjoj fazi sastavljanja. Objava njenog sadržaja bit će odluka koju će donijeti sud.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.