Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U ZADNJI TRENUTAK: Zlata Đurđević ipak poslala ponudu na javni poziv

Autor: J.A.

Danas je u ponoć je istekao rok javnog poziva za čelnu osobu Vrhovnog suda, a javnost najviše zanima je li stigla i prijava Zlate Đurđević, oko koje su Plenković i Milanović vodili žestoke obračune.

Kako je doznao N1, Zlata Đurđević je u zadnji trenutak poslala svoju ponudu na javni poziv. Prikupljene ponude poslat će se u Sabor.

Darko Milković, predsjednik Državnog sudbenog vijeća gostovao je na N1 televiziji gdje je potvrdio da su do jučer zaprimljene tri prijave.

“Jedna je kolegica pravnica iz Splita Snježana Rizman, druga je prijava Lane Peto Kujundžić, a treća je prijava dr. Šime Savića. Prijava se mogla primati do danas u ponoć, pa se može dogoditi da stigne još neka prijava poštom, što znači da ćemo pričekati do srijede”, rekao je Milković.

Tri prijave stižu Milanoviću

Potvrdio je da će sve tri prijave biti poslane Uredu predsjednika Republike. Osvrnuo se i na postojeći zakon koji propisuje izbor predsjednika Vrhovnog suda rekavši kako su se neke stvari mogle preciznije urediti.

Primjerice nije propisano što u slučaju da nitko ne podnese prijavu. “Čini mi se da bi predsjednik mogao predložiti kandidate za suce Vrhovnog suda. Legitimno je pravo da profesorica Đurđević bude njegov izbor”, kaže Milković.

Što ako propadne i ovaj poziv?

“Ako ovaj javni poziv ne bi uspio, raspisao bi se novi javni poziv”, tvrdi Milković.




“Točno da na ovoj sjednici nije izabran predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, ali to nije ništa novo. Relativno često se zna dogoditi da DSV u prvom natječaju odmah ne izabere osobu koju će imenovati za predsjednika suda. Sud i dalje funkcionira, ima svog vršitelja dužnosti. Nitko od kandidata zasad nije uspio skupiti 6 glasova koliko mu je potrebno za izbor predsjednika Županijskog suda u Zagrebu”, rekao je.

Kratko se osvrnuo i na kritike Ivana Turudića na račun DSV-a zbog toga što nije izabran za predsjednika Visokog kaznenog suda.

“Ja nisam primijetio da je on rekao da je bila riječ o političkom izboru. Kolega Horvatović je dobio 6 glasova DSV-a i imenovan je predsjednikom Visokog kaznenog suda”, dodao je.




Autor:J.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.