Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U VRIJEME NAJVEĆE KRIZE SVIH VREMENA: Što nam je Plenković namjeravao nametnuti?

Autor:

Prijedlog dopuna Zakona o elektroničkim komunikacijama za kojega se gorljivo zalaže savjetnik premijera Andreja Plenkovića za nacionalnu sigurnost Robert Kopal izazvao je lavinu reakcija, poglavito među oporbenim saborskim zastupnicima, koje je prije nekoliko dana na sastanku s premijerom dočekao pomalo neobičan prijedlog iznesen od strane predsjednika Vlade. Naime, Plenković je na tom sastanku predložio da Sabor ovlasti Vladu za donošenje uredbi sa zakonskom snagom, očekivano, oporba je to odbila jer je u prijedlogu vidjela mogućnost da Vlada u izvanrednom stanju, kad se Sabor ne može sastati sama odlučuje.

Ustav je po tom pitanju prilično precizan, iz njega proizlazi da u takvim situacijama odluke donose zajedno s predsjednikom, u ovom slučaju zajedno sa Zoranom Milanovićem. Imajući u vidu te prvotne Plenkovićeve namjere prijedlog dopuna Zakona o elektroničkim komunikacijama građana djeluje u najmanju ruku neobično pošto Vlada predlaže da se u slučajevima epidemije na zahtjev nadležnog ministra operater prinuđuje na dostavljanje lokacijskih podataka korisnika komunikacijskih mreža. Drugim riječima, Vlada predlaže da vašu lokaciju zna u svakom trenutku, prijedlog je to koji se u doba koronakriz možda čak i može shvatiti s obzirom na broj građana koji krše samoizolacijske mjere.

No, postoji problem, u zakonu za kojega se Kopal, Plenković i družina zalažu ne spominje se na koju bi se skupinu građana nadzor odnosio, a osim toga nigdje se ne navodi niti samoizolacija, iz dostupnih podataka jasno je tek da su operateri obvezni osigurati podatke o lokaciji korisnika na zahtjev nadležnog ministra za proglašenje izvanrednog stanja. Iz toga proizlazi da u izvanrednim okolnostima ministar Božinović ili pak njegov kolega Vili Beroš, ali dugoročno i bilo koji drugi ministar, mogu zatražiti podatke o bilo čijoj lokaciji, bilo kada, o tome kako bi se nadzor provodio nikome ne bi morali polagati račune. U zakonu se ne definira rok trajanja nadzora, a nadzirani ne mora znati da ga se promatra, proikupljeni podaci mogu se čuvati neograničeno, a podaci o lokaciji mogli bi se tražiti retroaktivno.

Zakon su vladajući prije par dana pokušali progurati preko svoje saborske većine, a onda se oporba digla na sve četiri, preciziranje mjera zatražila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović, ali i Plenkovićev koalicijski partner i šef Odbora za ljudska prava Milorad Pupovac. Povela se i debata o tome treba li se sporni zakon donijeti po čl.17 Ustava koji predviša izvanrednu situaciju u zemlji koja je opravdanje za smanjenje ljudskih prava pa se u priču upleo i Jandroković zatraživši mišljenje Ustavnog suda koje je stiglo vrlo brzo, predsjednig Miroslav Šeparović objasnio je kako Ustavni sud nema ovlasti davati takva mišljenja, niti je Sabor ovlašten to od njih tražiti. Nedugo potom oglasio se i Branko Bačić objašnjavajući kako vladajući pripremaju odluku kojom će propisati donošenje dvotrećinskom većinom odluka koje se tiču suspenzuij određenih ljudskih prava, to znači da će se zakon doraditi u suradnji s opozicijom, budući da vladajuća koalicija jedva održava klasičnu većinu u sabornici.

BOŽINOVIĆ O KORONAPROFITERIMA: ‘Bit ćemo vrlo rigorozni!’ Progovorio i o popuštanju mjera!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.