Premijer Andrej Plenkovic. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

U VLADI RAZMATRAJU NOVE MJERE! Plenković je u panici: Riskirat će s pobunom i nezadovoljstvom građana

Autor: Iva Međugorac

Neslavan rekord kojega Hrvatska bilježi po pitanju broja koronom zaraženih građana u Vladi premijera Andreja Plenkovića izaziva ozbiljne strahove i polemike te se zapravo u vodstvu države pitaju kako dalje. Mjere koje je nedavno objavio Stožer, prema tezama iz Vlade definitivno neće moći dugo ostati na ovoj razini, već će ih biti potrebno proširivati riskirajući s nezadovoljstvom i pobunom građana.

No, cilj premijera Plenkovića je zaustaviti divljanje brojki, usporiti širenje virusa, a u isto vrijeme sačuvati zdravstveni sustav od sloma te ujedno balansirati i s ekonomijom, koja je u ovim kriznim vremenima ozbiljno poljuljana.

Kada se govori o proširenju mjera, ključna riječ koju u Vladi izgovaraju jest Covid-potvrda pa je tako jedna od ideja proširenje uporabe Covid-potvrda na sve one prostore u koje je danas nemoguće ući bez zaštitnih maski, a to bi uz ostalo podrazumijevalo trgovačke centre i ugostiteljske objekte. No tome vladajući pristupaju s određenom dozom opreza, znajući da bi takvo proširenje upotrebe potvrda moglo izazvati val negodovanja među poduzetnicima, koji su ionako usred ove krize u nezavidnom položaju.

Posljednja opcija

Posebno je problematična situacija s ugostiteljskim objektima, jer dobar dio djelatnika nije procijepljen, a s obzirom na manjak radne snage u ovom sektoru, postavljanje bilo kakvih uvjeta te eventualne prijetnje gubitkom posla, u ovom sektoru u kojem ljudi ionako fali prema projekcijama iz Vlade moglo bi biti kontraproduktivno. U Vladi navodno razmišljaju i o zabrani korištenja nekih zatvorenih prostora i nekom manjem lockdownu, no to je posljednja opcija na koju bi se išlo jer bi takvo nešto nanijelo novu štetu gospodarstvu pa stoga u Plenkovićevom timu kao spasonosnu opciju vide cijepljenje, koje se unazad nekoliko dana ipak počelo kretati s mrtve točke.

No i tu su u Vladi oprezni, jer je u Hrvatskoj još uvijek prisutan osjetan broj građana koji se cjepivu opiru, no ni oni cijepljeni nisu lišeni od zaraze, pa se stoga u vladajućim redovima pribojavaju da bi situacija bez obzira na sve poduzeto mogla izmaći kontroli te da bi mogli svjedočiti situaciji koja bi mogla biti znatno lošija no što je to prošle godine bio slučaj.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.