U tri godine osuđene čak 694 osobe zbog posjedovanja do dva grama marihuane

Autor: M.S.

Broj osuda bi bio još veći da DORH većinu slučajeva s posjedovanjem malih količina droge, kod osoba koje nisu kažnjavane niti su sklone devijantnom ponašanju, uzima kao bagatelna djela, te ih odbacuje. U posljednje tri godine 17.002 osobe prijavljene su zbog droge, a odbačeno je 9.318 prijava.

Ono što je bivši režim započeo svojim pooštravanjem Kaznenog zakona što se tiče opojnih droga, to će od 1. siječnja 2013. godine dokinuti vlada Zorana Milanovića, kao što je i obećano. Koliko je daleko otišao HDZ s progonom ovisnika i povremenih konzumenata otkrio je prvi zamjenik glavnog državnog odvjetnika, Dragan Novosel.

Prema podacima koje je predstavio, u posljednje tri godine osuđeno je čak 694 ljudi zbog posjedovanja uglavnom grama do dva marihuane

Ukupno, 1405 osoba je u zadnje tri godine osuđeno jer je policija kod njih pronašla drogu, bez da su je namjeravali preprodati, a nisu je ni proizveli. Među njima postoji značajan broj slučajeva nevjerojatno lakih prijestupa, koji su se našli na policiji, DORH-u, te čak došli do drugostupanjskih presuda na sudovima.

Primjerice, tu je posjedovanje 0,01 grama heroina, pa 0,07 grama marihuane, ili slučaj kaznene presude za pet tableta heptanona, odnosno 0,2 grama amfetamina. Bilo je presuda i zbog desetak tableta sanvala ili normabela, a jedan sud s riječkog područja je osudio optuženog zbog 17 tableta ketonala forte.

Međutim, broj osuda bi bio još veći da DORH većinu slučajeva s posjedovanjem malih količina droge, kod osoba koje nisu kažnjavane niti su sklone devijantnom ponašanju, uzima kao bagatelna djela, te ih odbacuje. Dosta o tome govori podatak da su u posljednje tri godine 17.002 osobe prijavljene zbog droge. Prijave su zbog neisplativosti pokretanja postupka odbačene protiv 9.318 osoba.

Novosel je uzevši sve podatke u obzir, kako piše Večernji list, zaključio da posjedovanje droge treba izbrisati iz Kaznenog zakona i potpuno ga prebaciti u sferu prekršajnog kažnjavanja. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić istog je mišljenja, uz napomenu da će proizvodnja droge ipak ostati u domeni Kaznenog zakona.




Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.