Foto: Pixabay

U SLAVONIJI SE POJAVILA BOLEST ZAPADNOG NILA: Dvije osobe zaražene: ‘Kada sam to čuo, nisam bio ravnodušan’

Autor: Dnevno.hr

U Vladislavcima i Karancu potvrđeni su slučajevi zaraze groznicom Zapadnog Nila.

Kako se navodi u službenoj obavijesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije koja je poslana Državnom inspektoratu, Područnom uredu Osijek – Službi sanitarne inspekcije, provedenim monitoringom odraslih komaraca metodom CDC klopki, tijekom 12 sati izbrojen je povećan broj jedinki (49), piše Glas Slavonije.

Isto tako, dostavljeno je i izvješće o potvrđenom slučaju pacijenta s “akutnim transverzalnim mijelitisom prouzročenim virusom Zapadnog Nila” na području Općine Kneževi Vinogradi, u naselju Karanac.

Potvrđuju to i u Općini Kneževi Vinogradi, te ističu kako su stoga u srijedu navečer, na temelju naloga Službe sanitarne inspekcije i prema preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a, provedene posebne mjere “preventivne dezinsekcije komaraca preko ovlaštene pravne osobe, uz nadzor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, na propisanim lokacijama”.

Jedan je mještanin Karanca rekao da ga je ta vijest prilično iznenadila, posebno zato što komaraca godinama nije bilo tako malo kao ove sezone.

“Vijest se u četvrtak ujutro proširila selom, nisam bio ravnodušan, no smirio sam se nakon što sam na internetu provjerio informacije o eventualnim posljedicama”. Dodao je kako se vjerojatno radi o osobi koja je tjedan ili dva u bolnici.

HZJZ o bolesti Zapadnog NILA

Bolest Zapadnog Nila (ZN) je vektorima prenosiva bolest, čiji je uzročnik virus zapadnog Nila (VZN), koji se u prirodi održava u ciklusu između ornitofilnih komaraca i ptica.




Ptice su primarni rezervoari i glavni domaćini virusa. Virus se umnožava u pticama koje su glavni izvori infekcije. Na krajnje slučajne domaćine: ljude, kopitare ili druge sisavce, virus se prenosi ubodom zaraženog komarca (vektora).

Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka kontaktom.

Bolest ZN je kompleksna vektorska antropozoonoza koju karakterizira izraziti sezonalitet pod utjecajem mnogih okolišnih i klimatskih čimbenika.




Sezonska pojavnost i kretanje bolesti ZN na nekom području odnosno epidemiološka situacija od godine do godine je izrazito varijabilna. Pod utjecajem je okolišnih, klimatskih i vremenskih prilika koje utječu na brojnost i aktivnost vektora uzročnika bolesti. Prijenos VZN se događa ovisno o prisutnosti zaraženih ptica, brojnosti i aktivnosti zaraženih komaraca te o prisutnosti osjetljivih domaćina. Pojavljuje se u ljetnim i ranim jesenskim mjesecima. Zbog ciklusa umnožavanja virusa u pticama većina infekcija ljudi, kopitara ili drugih sisavaca se eventualno može uočiti u razdoblju od sredine srpnja do kraja listopada.

Simptomi bolesti: Većina se oporavi bez trajnih posljedica

Infekcija VZN u ljudi nakon inkubacije od 2-6 dana (u rasponu od 2-14) najčešće prolazi bez simptoma ili asimptomatski (u približno 70-80% slučajeva). U oko 20-30% inficiranih manifestira se kao akutna sistemska febrilna bolest praćena povišenom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima, zglobovima, simptomima od strane gastrointestinalnog sustava. Može se pojaviti prolazni makulopapulozni osip (u 25-50% oboljelih). Radi se o relativno blažem obliku bolesti koji se naziva groznica ZN, čiji simptomi nalik gripi traju od dva do pet dana. U manje od 1% inficiranih može se razviti teži oblik bolesti uslijed zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, sa simptomima meningitisa/upale moždanih ovojnica, encefalitisa i vrlo rijetko akutne mlohave klijenuti. Pod povećanim su rizikom za razvoj težeg oblika bolesti starije osobe koje već imaju postojeću kroničnu bolest kao npr. kroničnu bubrežnu bolest, dijabetes, hipertenziju ili imunosuprimirane osobe (kao npr. transplantirani i sl.).

Oboljeli se liječe simptomatski i većina se dobro oporavi bez trajnih posljedica.

U svrhu prevencije infekcije VZN važne su mjere suzbijanja komaraca i njihovih legla te je važno podsjetiti na važnost osobne zaštite. Pored preventivnih mjera suzbijanja komaraca neophodno je aktivno sudjelovanje svakog pojedinca u borbi protiv komaraca uklanjanjem uvjeta za odlaganje njihovih legla u okolini na balkonima, terasama, okućnicama i dr. (odstajale vode u lončanicama, vazama, kantama, spremnicima, bačvama, odbačenim limenkama, igračkama i sl.).

Komarci vektori VZN najaktivniji su u sumrak ili u zoru, tijekom noći.

Radi osobne zaštite od uboda komaraca preporučuje se:

Primjenjujte sredstva koja odbijaju komarce, tzv. repelente u spreju na kožu (prema uputama proizvođača).
Zaštitite se odjećom dugih rukava i nogavica tijekom boravka na području s puno komaraca (osobito u sumrak).
Zaštitite prozore i vrata balkona ili terasa mrežama protiv insekata.
Koristite sredstva koja odbijaju komarce, tzv. repelente za prostore
Boravite u klimatiziranim prostorima kada je moguće.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.