Foto: Davor Pongracic / CROPIX

U SJENI SE PRIPREMA VELIKA KOALICIJA? Hoće li Plenković usred krize ponuditi suradnju oporbi

Autor: Iva Međugorac

Svijet je stao, tako bi se nekako mogla opisati situacija u kojoj smo se našli usred pandemije koronavirusa koja će nedvojbeno i kada prođe ostaviti dubok trag na zdravstvo, ekonomiju, ali i na ljude koji žive u strahu i panici. Kriza kojoj trenutačno svjedočimo samo je početak onoga što nam po svemu sudeći tek slijedi.

Očekivano je da će se u takvim okolnostima mijenjati i politika, kako na svjetskoj razini, tako i u hrvatskim okvirima, a teško je za očekivati da se uslijed ove krize uspije isprofilirati neka nova politička opcija ili pokret, no zato se koronakriza čini kao idealna prilika za formiranje velike koalicije, o kojoj se ionako dugo progovara u domaćoj političkoj areni.

Suradnja između HDZ-a i SDP-a u kojoj će se svjetonazori zbog krize ostaviti po strani sada se čini izglednija no ikada, a izvanredno stanje u kojem smo se zatekli dvije najveće stranke u državi gura baš u tom smjeru. Građani od političara u ovom teškom razdoblju očekuju konkretne prijedloge, kvalitetna rješenja, očekuju jedinstvo koje premijer Andrej Plenković zahtjeva i od građana.

Pogledate li informativne emisije javne televizije, može se zaključiti da ih i mediji guraju u tome smjeru, govoreći o stranačkom jedinstvu, koje uistinu u ovo krizno doba i treba razmotriti. Formalno parlamentarni izbori trebali bi se održati u rujnu, no pitanje je hoće li do toga uopće doći, ili će Plenković usred krize ponuditi suradnju kolegama iz oporbe okupljajući na taj način sve glave na jedno mjesto, mjesto s kojega će se boriti s razmjerima krize.

Osim toga, da se redovni izbori i održe, neće biti vremena za razvlačenje pregovora oko sastavljanja vlade, a sve relevantne ankete ukazuju na to da osim SDP-a i HDZ-a šanse za prelazak izbornog praga ima tek Škoro, čiji se rejting uslijed krize topi.

PLENKOVIĆ PRED POVIJESNIM IZAZOVOM: Vlast mu visi o koncu, samo jedan potez može ga spasiti




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.