fbpx

U Saboru su srušene sve granice civiliziranog ponašanja

Autor: hina

Damira Kajina smeta zlouporaba i instrumentalizacija ne samo Sabora, već i ostalih visokih državnih institucija, koja se, smatra, u najgorem svjetlu pokazala u anonimnoj prijavi protiv riječkog SDP-ovca Slavka Linića, koju je nazvao "izmišljenom, smiješnom i diletantskom".

SDP je danas u Saboru prosvjedovao zbog, kako kažu u toj stranci, zlouporabe institucije parlamenta od strane potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa koji njihove zastupnike nije zaštitio od uvreda iz HDZ-ovih klupa, a iz HDZ-a su pozvali sve stranke da se u žestokim raspravama ipak suzdrže od uvreda i neargumentiranih napada.

– Posao predsjedavajućeg nije samo pročitati tko će govoriti, nego voditi sjednicu i održavati red, brinuti se za dignitet rasprave – poručila je Milanka Opačić, ističući da se u SDP-u ne slažu ni s jednom uvredom izrečenom u Saboru.

Istaknula je da su SDP-ovi zastupnici jučer demonstrativno napustili sabornicu zbog zlouporabe institucije Sabora, “koja se uvijek ponavlja od istih ljudi”.


– Jučer su srušene sve granice civiliziranog ponašanja. Mi iz SDP-a često puta u žaru rasprave dajemo neke neprimjerene izjave, ali svaki puta predsjedavajući to sankcionira, za razliku od istupa iz vladajuće većine – iznijela je Opačić prozivke na Šeksov račun.

Naglasila je da njezinu stranku smetaju upravo ta “dvostruka pravila igre u istoj dvorani, a trebala bi ista pravila igre vrijediti za sve”.


>>> Oporbi je dosta ‘poslovničkih zlouporaba Vladimira Šeksa’

>>> SDP je napustio ‘saborski sumrak koji se pretvara u mrak’


Damira Kajina (IDS) smeta zlouporaba i instrumentalizacija ne samo Sabora, već i ostalih visokih državnih institucija, koja se, smatra, u najgorem svjetlu pokazala u anonimnoj prijavi protiv riječkog SDP-ovca Slavka Linića, koju je nazvao “izmišljenom, smiješnom i diletantskom”.
– Anonimna prijava nije samo sramotna, nego i opasna – poručio je Kajin, koji iz činjenice da Linić, zbog sumnje u malverzacije novcem za kupnju oružja 1991., nije uhićen, iščitava da su te optužbe lažne, da je riječ o političkom podmetanju “iza kojega stoji vrh države i MUP-a”.

– Nije cilj kazniti Linića, jer se to i neće dogoditi, nego dezavuirati odgovornost SDP-a – ocijenio je Kajin, pozivajući na političku odgovornost, “a ne da imamo ministre, ljude koji zbog nečijih stranačkih instrukcija instrumentaliziraju događaje u ovoj zemlji”.


>>> Linić sumnja da je šef policije Grbić autor anonimne prijave

Andrija Hebrang (HDZ) je, pak, pozvao sve stranke da se suzdrže od uvreda, već svoje političke nastupe, pa i žestoke rasprave, ipak temelje na argumentima.

– Molim sve parlamentarne stranke, uključujući i HDZ, da se suzdržimo od uvreda i idemo u političku borbu s argumentima, a ne s klevetama i uvreda, jer moramo služiti kao uzor u ovoj državi, a ne kao sredstvo za pospremanje u medijske crne i crvene kronike – poručio je Hebrang.

HDZ je jučer, rekao je, možda “malo pretjerao” u uvredama na račun SDP-ovaca, kojima je poručio – “bilo je toga i na vašoj strani, i mi smo dosta toga vašeg gutali”.

Najveći sukobi između HDZ-a i SDP-a počeli su, tvrdi, kada je SDP-ovac Željko Jovanović vrh HDZ-a nazvao prvo kriminalnom, a onda i zločinačkom organizacijom.


>>> Jovanović: Borba protiv korupcije je korumpirana, Kosor nema legitimitet

>>> Zbog optužbe da je HDZ zločinačka organizacija Burić udaljen iz sabornice

>>> Rekonstrukcija: Tri razine na kojima je zločinačka organizacija sustavno opljačkala Hrvatsku


– Naravno da to rađa u nama određene emocije, stresna stanja i želju za odgovorom – rekao je Hebrang, ističući da hrvatska javnost od Sabora očekuje ne političke sukobe, već “da djelujemo pozitivno i zemlju izvučeno iz krize”.

Sabor je nastavio raspravu o izmjenama Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izbornoj promidžbi.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.