fbpx

U Saboru rasprava o imenovanju dvoje sudaca Ustavnog suda: Mladen Bajić, Sanja Barić ili Ivana Čalić?

Autor: Hina

Sabor bi trebao raspraviti i prijedlog zaključka koji su zastupnici HDZ-a, HDSSB-a, HSP AS-a, HSS-a i HGS-a u saborsku proceduru uputili u rujnu 2013., nakon prosvjeda protiv postavljanja dvojezičnih natpisa na državne institucije u Vukovaru.

U četvrtak zastupnici hrvatskog Sabora nastavljaju sjednicu. Raspravljat će o prijedlozima izmjena dvaju zakona kojima se omogućuje raspuštanje lokalnih predstavničkih tijela koja gradskim i općinskim statutima ne osiguraju primjenu zakonskog prava na ravnopravnu službenu uporabu jezika i pisma nacionalnih manjina. Riječ je o izmjenama zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te o lokalnoj samoupravi, koje je Vlada u saborsku proceduru uputila na temelju odluke Ustavnog suda iz kolovoza 2014. godine.

Ustavni sud tada je nedopuštenim ocijenio raspisivanje referenduma na kojemu bi građani odlučili o izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina po kojima bi pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma manjine ostvarivale u sredinama u kojima čine više od polovice, umjesto sadašnje trećine ukupnog stanovništva.

Sabor bi trebao raspraviti i prijedlog zaključka koji su zastupnici HDZ-a, HDSSB-a, HSP AS-a, HSS-a i HGS-a u saborsku proceduru uputili u rujnu 2013. godine, nakon prosvjeda protiv postavljanja dvojezičnih natpisa na državne institucije u Vukovaru.


Po tom prijedlogu, Sabor bi Vladu obvezao da poduzme mjere za dosljednu primjenu članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, u kojemu stoji da se manjinska prava “moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima”.

Sabor bi trebao raspraviti i prijedlog imenovanja dvoje sudaca Ustavnog suda. Kandidati za nove ustavne suce su Sanja Barić, Ivana Čalić i Mladen Bajić. Suce Ustavnog suda Sabor bira u tajnom glasovanju, dvotrećinskom većinom. U dosadašnjem postupku izbora HDZ nije sudjelovao, pa su za imenovanje novih sudaca potrebni glasovi svih ostalih oporbenih stranaka.

Nakon provedenih međustranačkih konzultacija, vladajući se nadaju da bi dovoljnu podršku mogla dobiti barem Sanja Barić.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.