U Saboru održana komemoracija za Stjepana Radića

Autor: hina

Predsjednik Sabora Luka Bebić kazao je kako je Radić u Saboru i izvan njega vrijedno slijedio i zastupao političku misao svog slavnog djeda.

Saborski su se zastupnici danas na komemoraciji oprostili od svog bivšeg kolege, nekadašnjeg zastupnika i potpredsjednika Sabora u trećem sazivu Stjepana Radića.

Od istaknutog člana HSS-a i unuka osnivača HSS-a Stjepana Radića sa saborske se govornice oprostio potpredsjednik Sabora i čelnik HSS-a Josip Friščić.

Izrazivši sućut obitelji, Friščić je Radiću kao pijanistu, glazbenom pedagogu, političaru i narodnom zastupniku uputio riječi zahvale na svemu što je činio.

Težak životni put

Friščić je kazao kako je Radić preuzimanjem imena od djeda preuzeo i karizmu nošenja “svega onoga što su u svom životu na svojim plećima nosili brojni rodoljubi kroz sva burna vremena”.

Podsjetio je na težak život koji je prošao, budući da su mu roditelji morali otići u emigraciju te ga je odgajala baka “koja je i otkrila talent prema glazbi i usmjerila ga”.

– Ono što je snašlo one brojne koji su se bavili politikom, snašlo je i njega, morao je u emigraciju, bio izručen, osuđivan, izbacivan iz škole, – naveo je Friščić naglasivši kako Stjepana Radića to nije pokolebalo već je završio glazbenu akademiju i bio profesor.




– Kao pedagog odgojio je brojne generacije umjetnika i potaknuo ih na njegovanje i novo stvaranje kulture svog naroda, – kazao je.

Zastupao političku misao svoga djeda

U svom političkom djelovanju, nastavio je Friščić, djelovao je na ideji radičevštine i u stranci je uvijek bio “tamo gdje je najpotrebnije”, gradeći među strankama mostove suradnje.




Predsjednik Sabora Luka Bebić kazao je kako je Radić u Saboru i izvan njega vrijedno slijedio i zastupao političku misao svog slavnog djeda.

– U njoj je pronalazio nadahnuće za izazove suvremene Hrvatske, – kazao je Bebić i dodao da će se Radića svi sjećati kao iskrenog i čestitog domoljuba koji je na jedinstven način spajao racio intelektualca i emociju umjetnika te ljubav prema glazbi i domovini prenosio mlađim generacijama.

Zastupnici su na kraju komemoracije minutom šutnje odali počast preminulom Stjepanu Radiću.

Radić je preminuo u nedjelju u 82. godini, a pokopan je danas na Mirogoju.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.