fbpx
Foto: Damir Krajac / CROPIX

U POZADINI RATA JE MILANOVIĆEVA SUPRUGA! Je li predsjednik nešto prešutio? Banožićevi uzvraćaju udarac

Autor: Iva Međugorac

Ništa novo, opisati bi se tako mogao posljednji sukob između ministra obrane Marija Banožića i predsjednika Republike Zorana Milanovića koji ovih dana ratuju zbog mlade HDZ-ove nade Ante Bačića Baće i njegovog pohađanja Vojne škole Ban Josip Jelačić.

Upućeni međutim tvrde da je Baćo Milanoviću poslužio kao povod za obračun s ministrom obrane u trenutku kada bi ovaj trebao odlučiti o novom ravnatelju VSOA-e nakon što je eliminiran Ivica Kinder. ”Milanović u tom procesu želi imati ulogu, i svoje ljude, sve se to odvija po dogovoru sa njegovim savjetnikom Marijanom Marekovićem”, smatraju naši sugovornici iz Ministarstva obrane koji kažu da je Banožić odlučio posvetiti se tom procesu ozbiljno pošto je i sam svjestan kako je VSOA-i prijeko potrebna reforma.

No, mimo VSOA-e u pozadini ovoga skandala krije se jedna u najmanju ruku bizarna priča. ”Njih se dvoje svađaju i oko toga tko točno ima pravo provoditi sate u sauni i vježbati u teretani koja se nalazi u vojnom objektu na Tuškancu koji je pod posebnom zaštitom pošto ga mogu koristiti štićene osobe, i članovi njihovih obitelji”, objašnjava naš dobro upućeni sugovornik te napominje da tu spornu dvoranu koristi supruga predsjednika Milanovića doktorica Sanja Musić Milanović koja ju je prema tezama iz Banožićeva kruga praktički privatizirala.


Aludirao na prvu damu

”Zbog toga i je krenuo onaj prvi sukob između Milanovića i Banožića u kojem se spominjao brigadir Burčul, on je naredio da gospođi Milanović dok vježba, i pliva nitko ne smije smetati, a onda je Banožić krenuo u obračun s Burčulom, i tu je eskaliralo. Zato Banožić i je ovih dana javno postavio pitanje tko od Milanovićevih suradnika i bliskih osoba koristi tu dvoranu”, nabraja naš sugovornik te napominje kako je ministar time aludirao na prvu damu premda dvoranu koristi i predstojnik Upreda predsjednika Orsat Miljenić što je osobno potvrdio i sam predsjednik Milanović.

”Nova tema sukoba između Milanovića, Banožića i Plenkovića moglo bi biti umirovljenje načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja, predsjednik je tu temu već načeo u nedavnom razgovoru s novinarima. Hranj doista uskoro puni 60.godina, on ne odgovara HDZ-ovcima, ali je Milanović u pravu kada kaže da je Hranj imenovan prije dvije godine te da njegov mandat traje četiri godine, Banožić na to ne može utjecati”, kaže naš sugovornik koji se referirao i na sporni Bačićev upis u spomenutu Ratnu Školu Ban Josip Jelačić koja je ujedno najviša vojna škola u kojoj se visoki časnici i državni službenici ne samo iz Hrvatske, već i inozemstva školuju i osposobljavaju za sudjelovanje u procesu donošenja strategijskih odluka na polju obrambenih i sigurnosnih poslova što na nacionalnoj, što na međunarodnoj razini.

Na tu razinu po svemu sudeći želi stići i Baćo koji se prilikom upisa u Školu pozivao na bivšeg ministra Damira Krstičevića kojeg i jest zamijenio u Saboru gdje je bio i član Odbora za nacionalnu sigurnost, što prema tezama iz Milanovićeva kruga nije nikakva referenca za njegov upis na ovu prestižnu školu. Otvoreno je Milanović kazao kako odgovornima za Bačićev upis u ratnu školu smatra ministra obrane Marija Banožića koji je time prihvatio prijedlog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića po kojem je Baćo postao đak ratne škole koja je ustrojena odlukom pokojnog predsjednika Tuđmana u lipnju 1998.godine, a kroz koju su do danas prošla 24 naraštaja. U tijeku je inače školovanje 25.naraštaja u sklopu kojega je 15 polaznika, koji se školuju u sklopu Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman.

“Tuf, evo ti Baće”

Malo je poznato da nastava polaznika traje deset mjeseci, a godišnje je u prosjeku i pohađa oko 15-ak polaznika, među kojima uglavnom dominiraju pripadnici Hrvatske vojske i Ministarstva obrane, nađe se tu i ponešto pripadnika stranih vojski te pokoji polaznik iz civilne struke. Kada je o strancima riječ uglavnom su to časnici iz susjednih zemalja Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, ali se u ovoj vojnoj školi obučavaju i Ukrajinci, Nijemci, Makedonci pa i časnici s Kosova. Bilo kako bilo Bačić je u svakom slučaju presedan jer je ovo prvi put da je na školovanje upućen netko iz saborskih klupa.

Svi oni koji pohađaju ovu školu imaju plaćen smještaj, hranu i potrebnu literaturu, a u prosjeku se za školovanje jednog polaznika izdvaja oko 16.000 kuna, točnije oko 160.000 kuna budući da školovanje traje deset mjeseci, s tim da je nastavni program nedostupan za javnost. Dostupan je zato za javnost podatak da je Milanović kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga spreman zabraniti Bačiću ulazak u vojarnu.

”Zakon kaže da se u Ratnu školu može dozvoliti upis samo službenicima i to pod uvjetom da imaju deset godina staža, ako već nisu vojnici. Tuf, evo ti Baće, rado Baćo ide u vojnike”, komentirao je Milanović Bačića koji je predsjednika pozvao da mu se pridruži na edukaciji u Ratnoj školi dodajući da ovaj ekstenzivno shvaća i tumači svoje ovlasti. Na tragu tih Bačićevih teza su i one ministra Banožića koji smatra da Milanović selektivno tumači zakone, što u predsjednikovom timu odbacuju opisujući Bačića kao HDZ-ovca ‘drugog reda’.
Bačić odgojen u HDZ-u

U kojem je redu u stranci Bačić teško je reći, no nije teško zaključiti da je najveći dio svoje karijere vezan za vladajuću stranku. Ovaj mladi HDZ-ovac, koji je bio na glasu i kao najrastrošniji saborski zastupnik rođen je u Splitu 1984.godine. Bio je predsjednik Mladeži HDz-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje ga je zamijenila Marina Matković koja je usput budi rečeno njegova djevojka.

Prije nego što je kao zamjena ministru Krstičeviću ušao u Sabor Bačić je bio zaposlen kao projektni analitičar u Studenskom centru Split, bio je i županijski vijećnik HDZ-a, ali i regionalni asistent zastupnika u Europskom parlamentu. Iako je na posljednjim parlamentarnim izborima osvojio 726 preferencijalnih glasova, neaktivni Bačić u Saboru i danas sjedi kao zamjena za zastupnika Antu Mihanovića. Baćo je prema podacima sa službenih saborskih stranica završio integrirani studij prava na splitskom Pravnom fakultetu, kao i stručni studij poslovnog marketinga na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Da priča s Bačićem bude do kraja zanimljiva on je ujedno imenovan i voditeljem izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a gdje je zamijenio pokojnog Miroslava Tuđmana. Zlobnici se pak komentirajući njegov slučaj propitkuju bi li do svega toga došlo da Baćo karijeru nije gradio uz bok Anti Sanaderu, HDZ-ovom dalmatinskom gospodaru, koji godinama slaže kadrovske križaljke po svojoj organizaciji vladajuće stranke.
 

 

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.