Foto: Screenshot / Vlada

‘USKORO ĆEMO ODLUČITI O DALJNJIM KORACIMA!’ Plenković o protjerivanju hrvatskih diplomata, otkrio zašto je kasnio: ‘Želim zahvaliti ratnim pilotima…’

Autor: Dnevno.hr

Sjednica Vlade RH održava se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Na dnevnom je redu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zemljišnim knjigama i prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju. Govorit će se o aktualnom stanju vezanom za potres, ali i prijedlogu odluke o davanju suglasnosti za pokretanje postupka za dodjelu sredstava Europske unije za poziv osiguravanje pomoćnika u nastavi.

Na početku sjednice premijer je rekao  da su na sjednicu došli nakon sastanka u Vladi koji su na njegovu inicijativu održali s vojnim pilotima HRZ-a iz operacije Oluja te se ispričao što je kasnio.

“Razgovarali smo o novim okolnostima slijedom informacija iz medija koje za sada smo pročitali kao i većina javnosti, o tome da se u Srbiji spremaju optužnice protiv četiri pilota i to zapovjednika HRZ-a iz vremena oslobodilačke akcije Oluja. U ovom trenutku nemamo nikakvih konkretnih dokumenata ni zamolbi za pravnu pomoć”, rekao je.

Također je dodao: “Kao što znate, rekao sam u Davosu, o tome sam razgovarao s Vučićem, za nas je cijeli Domovinski rat, a osobito operacija Oluja dio oslobodilačkih napora Hrvatske vojske, branitelja, policajaca za reintegraciju hrvatskog teritorija. Nikad za vrijeme nije bilo zapovijedi koje bi bile usmjerene protiv civilnih ciljeva”, naglasio je, dodavši da ovaj potez nikako ne pridonosi boljitku odnosa nego stvara atmosferu koja je polemizirana.

“Ali mi kao Vlada znat ćemo to riješiti i nastaviti našu politiku normalizacije odnosa, procesiranja ratnih zločina. Želim zahvaliti ratnim pilotima i kazati da ćemo znati iskoristiti mehanizme koji su nam na raspolaganju”, rekao je.

Naglasio je da će nakon analize odluke Rusije o protjerivanju hrvatskih diplomata odlučiti o sljedećim koracima. Dotaknuo se i nevremena koje je poharalo pet županija i naveo da će država pomoći.

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.