Pixabay

U Osijeku je započela ‘Kibernetička sigurnost 2018 ‘: Cilj je rasvijetlite aspekte kibernetike

Autor: Hina

Dvodnevna konferencija „Kibernetička sigurnost 2018 (CSC 18 – Cyber Security Conference 2018)”, čiji je cilj analizirati i rasvijetliti neke aspekte kibernetičke sigurnosti, počela je u srijedu u Osijeku.

Dekan osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Drago Žagar rekao je na otvaranju konferencije da je informacijsko-komunikacijska infrastruktura danas jako raširena, pa je upravo zbog toga važnost kibernetičke sigurnosti sve veća.

Najavio je da će se na konferenciji analizirati i regulatorni aspekt ove problematike, s obzirom da je nedavno donesen Zakon o kibernetičkoj sigurnosti. “Treba znati kako zaštititi ključnu infrastrukturu koja je također umrežena kako bi sigurnost svih nas koji ovisimo o određenim proizvodima i uslugama bila zajamčena”, poručio je Žagar.

 Predsjednik Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost Aleksandar Klaić rekao je da se novi zakon odnosi na različite industrijske sektore, točnije one koji izlaze iz užeg državnog sektora koji je već pokriven Zakonom o informacijskoj sigurnosti i Zakonom o tajnosti podataka.

“Kada govorimo o kibernetičkoj sigurnosti u Hrvatskoj često vlada kriva percepcija da smo mi u tom području od jučer. To nije točno, mi više od deset godina radimo različite programe, a ono što smo prije tri godine pokazali kroz Nacionalnu strategiju kibernetičke sigurnosti bio je samo jedan povezani strukturirani okvir za poticanje razvoja u različitim segmentima društva, a ne samo u državnom sektoru”, istaknuo je Klaić.

Na upit novinara može li dati konkretan primjer, odgovorio je kako je upravo u vrijeme osnivanja  Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost javnost bila izložena globalnom napadu “WannaCry” i ucjenjivačkim napadima koji su bili globalnog karaktera.

“Upravo jednim dijelom i zbog horizontalne povezanosti državnog sektora te niza regulatora kroz Vijeće i niza privatnih kompanija, prvenstveno u sektoru bankarstva i telekoma, štete koje smo tada pretrpjeli bile su minimalne. Prema tome, povezivanje i razmjena informacija su najvažniji motiv svih inicijativa kibernetičke sigurnosti”, naglasio je Klaić.




Upozorio je da je izloženost kibernetičkom kriminalu svakoga od nas iznimno velika, pa se “mora raditi na stvaranju svijesti i inicijativama koje idu kroz cijelo društvo, a ne samo kroz državni sektor”.

Konferenciju su organizirali osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT), ATOS Convergence Creators, ATO Inženjering, Siemens i Osijek Software City. Ova konferencija se u Osijeku održava po drugi put.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.