fbpx
Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

U Novom Vinodolskom postavljena spomen-ploča na prvu transplataciju srca u jugoistočnoj Europi

Autor: Hina

U Novom Vinodolskom u nedjelju je otkrivena Spomen-ploča na rodnoj kući svjetski poznatog kardiokirurga dr. Josipa Sokolića, koji je sa svojim timom na KBC-u Zagreb uspješno ostvario prvu transplantaciju srca na prostorima jugoistočne Europe, prije 30 godina, 30. rujna 1988. godine.

 Ploču na kući u Ulici Antuna Mažuranića 21,  otkrili prof. dr. Željko Sutlić, predstojnik Kardijalne kirurgije u KB Dubrava u Zagrebu i prof. dr. Bojan Biočina, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju u KBC Zagreb, obojica članovi tima liječnika-specijalista s kojima je profesor Sokolić ostvario ovu povijesnu, prvu transplantaciju na KBC Zagreb (Klinika „Rebro“).

 Dr.  Sutlić i dr. Biočina podsjetili su na rad i suradnju s prof. dr. Josipom Sokolićem, koliko je bio stručan i visokospecijaliziran kardiolog i kardiokirurg, ali i kooperativan kao mentor.


 Na prigodnoj svečanosti, kojoj je nazočio i Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić rekao je da su Novljani ponosni na svojega „doktora Josu“ i da su mu u tom povodu, u znak sjećanja na njegovu visoku stručnost i prvu transplantaciju srca na prostorima jugoistočne Europe, posvetili i prozvali njegovim imenom jedno od atraktivnih šetališta u Novom Vinodolskom.

  Prim. dr. Danijel Planinc, također član šireg tima koji je s dr. Sokolićem presadio prvo ljudsko srce, a bio je tada zadužen za pripremu pacijenata za operaciju, rekao je kako su te iste godine u Zagrebu “uspješno transplantirali još na dva srčana bolesnika, a do danas je uspješno obavljeno 300 transplantacija srca u Hrvatskoj“.

 Na Spomen ploči piše da je u „ovoj kući rođen prof. dr. sc. Josip Sokolić (1930.-1998.), kardiokirurg, koji je prvi presadio srce na prostorima jugoistočne Europe, a ploču podižu KBC Zagreb i Medicinski fakultet u Zagrebu“.
Svečanost je bila intonirana i novljanskim folklornim ugođajem, a mladi domaći sopci Marin i Anton Bilić na sopilama su izveli „Novljansku mantinjadu“, svojevrsnu folklornu himnu Novog Vinodolskog. U rodnoj kući dr. Sokolića u Ulici A. Mažuranića sada živi njegova nećakinja, Anica Mažuranić, koja je također nazočila svečanosti.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.