fbpx

U normalnoj bi državi premijer bez razmišljanja smijenio ministra kojem Ustavni sud u kratko vrijeme “sruši” dva zakona

Autor: Dražen Boroš

Ustavni sud u hrvatskoj javnosti percipira kao HDZ-ov bastion, iako sedam od 13 sadašnjih sudaca nikako ne mogu nositi etiketu "hadezeovih". A što onda reći za Vrhovni sud u kojem danas od 40 sudaca samo dvoje nisu bili suci za vrijeme komunizma!

Proteklih godina u hrvatskoj je javnosti bilo mnogo povika na rad Ustavnog suda. Nerjetko im se spočitavalo koketiranje s politikom i osluškivanje pulsa vladajućih struktura.
Slučajno ili ne, u posljednje vrijeme neke se stvari očito počinju mijenjati i Ustavni sud konačno dobiva ono mjesto koje im i pripada.
Već kratki podsjetnik na njihov rad zadnjih godina pokazuje da država, htjela ne htjela, jednostavno ne može funkcionirati bez jedne takve institucije. Jer kakav god bio, pitanje je na što bi tek Hrvatska ličila da da nema.

Samo u zadnjih mjesec dana Milanovićeve ere Ustavni je sud arbitrirao na tri važna pitanja – zdravstvenom odgoju, PDV-u na novine i uvjetima za izbor u znanstvena zvanja.
Jasno, u svakoj normalnoj zemlji, svakom normalnom premijeru bio bi sasvim dovoljan razlog za smjenu nekog resornog ministra ako mu Ustavni sud u kratkom vremenu "sruši" čak dva zakonska prijedloga kao što su Jovanoviću ukinuli neke odredbe Kurikuluma o zdravstvenom odgoju te Pravilnik o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja. No to u Hrvatskoj nikog ne zabrinjava.

Praksa "ad hock" donošenja zakona i podzakonskih akata koje poslije ukine Ustavni sud nije nova. To se događalo i prošlim vladama, ali zajedničko je to što se nitko nije sjetio tražiti odgovornost za one koji su donosili loše i kriminalne zakone.
Kada se nedavno Ustavni sud RH negativno očitovao o Kurikulumu zdravstvenog odgoja koji je podigao mnogo bure u javnosti, premijer Milanović je čak štoviše branio svog ministra i prozivao ustavne suce, što najbolje govori o političkoj kulturi u Hrvatskoj. Predloži se neki zakon, pa ga onda predlagatelj (u najvećem slučaju vlada) brani i rukama i nogama, onda se donese silom vladajuće većine u parlamentu, a kad netko podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti i kada zakon padne na Ustavnom sudu, nitko se pretjerano ne uzbuđuje. Pa što – danas je sutra nije. Ponekad se čini da Hrvatska i funkcionira po principu – "voli me,ne voli me" i "hoću – neću".


Podsjetimo se. Prošle je godine Ustavni sud ukinuo čak 43 sporne odredbe Zakona o kaznenom postupku. Doduše radilo se još o HDZ-ovom zakonskom prijedlogu, ali nikom nije pala dlaka s glave ni kada je USUD ukinuo neke odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji je donijela "Kukuriku koalicija". Godinu prije dok su na vlasti još bili Jadrankini, Ustavni je sud ukinuo cijeli niz važnih odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Zakona o beplatnoj pravnoj pomoći, a srušio je i Zakon o golf igralištima te možda i najvažniji tzv. Pupovčev zakona – Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.
Nešto prije su pali i Zakon o sigurnosti prometa na cestama i odluka o parkiranju, ali koga briga. To je ionako tek mali djelić zakonskih i podzakonskih akata koje zadnjih godina nisu dobile "zeleno svjetlo" Ustavnog suda.

I kada se govori o strukturi samih sudaca Ustavnog suda u javnosti vlada percepcija kako je to bio i ostao HDZ-ov bastion. No barem pet od 13 sadašnjih sudaca nikako se ne mogu podvesti pod etiketu "hadezeovih". Jer primjerice Ivan Matija i Mato Arlović su bili visoki dužnosnici SDP-a u devedesetima, predsjednica suda Osječanka Jasna Omejec nikad nije bila ni blizu politike, Istrijan Aldo Radolović također, a prof.dr.Davor Krapac definitivno ne dijeli taj svjetonazor. Još najmanje dvoje sudaca su potpuno apolitični, pa ispada da je tu HDZ već sada izgubio dominaciju iako je ovaj sastav Suda izabran u njihovo vrijeme.

I što onda reći za primjerice sastav Vrhovnog suda RH. Naime, od 40 sudaca najviše sudske institucije u Hrvatskoj samo dvoje (sutkinja Renata Šantek i sudac Damir Kontrec) nisu bili suci u bivšem komunističkom režimu, dakle prije 1990. Usporedbe radi, u Vrhovnom sudu Srbije danas više ne radi nijedan kadar iz bivšeg sustava!!!

Autor:Dražen Boroš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.