fbpx

U masovnoj grobnici u Gračanima pronađeno 30 vrlo mladih žrtava komunističkog zločina iz 1945.

Autor: hina

Egzekucije su obavljali pripadnici jedinice Jugoslavenske armije koja je tih dana bila stacionirana u Gračanima, ubijali su ih tik iza naselja, na ulazu u Park prirode Medvednica ili čak i u samom naselju, a tijela su naknadno u masovne grobnice morali pokapati mještani Gračana.

Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata završio je otkopavanje i ekshumaciju masovne grobnice na Krivićevom brijeg u Gračanima, u sjevernom dijelu Zagreba, u kojoj je pronađeno 30 vrlo mladih žrtava, na pragu punoteljetnosti.

– Iskopani su posmrtni ostatci 30 osoba. Grobnica je bila vrlo plitka, neki su posmrtni ostaci pronađeni svega 35 centimetara ispod zemlje – ističe se u priopćenju Ureda, nakon što je jučer završena ekshumacija.

– U grobnici su pronađeni nepobitni dokazi egzekucije – na vrhu grobnice pronađena je veća količina čahura, u tijelima žrtava pronađena su puščana zrna, nekoliko je lubanja imalo prostrijele, svim su žrtvama ruke bile vezane žicom na leđima, nisu imali obuću. Uz žrtve je pronađeno nešto osobnih predmeta: nekoliko muških prstena od neplemenitih metala, jedan privjesak-križić, nešto plastičnih gumbi, ostaci tabakere i kopče od remena. Karakteristično je da su gotovo svi imali savršeno zdrave bijele zube – navodi se u priopćenju.


– Prema dokazima koje je prikupio Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata, žrtve su bile vrlo mlade, negdje oko praga punoljetnosti, u Gračane su dovedeni iz Zagreba između 13. i 15. svibnja 1945., imali su plave uniforme, po čemu je lokalno stanovništvo nagađalo kako je riječ o pitomcima dočasničke škole ili o kadetima zrakoplovne škole – stoji u priopćenju.

Egzekucija ispod Medvednice

Posmrtni ostatci 30 mladih žrtava komunističkog zločina su zbrinuti i privremeno smješteni u kosturnici crkve Krista Kralja na Mirogoju, a trajno će biti pokopani u zajedničkoj grobnici unutar cintora crkve Sv. Mihaela u Gračanima.

Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata ujedno moli sve koji bi mogli imati dodatna saznanja o ovim žrtvama da se jave u Uredu na telefon broj 01/5503 063 ili na e-mail adresu [email protected] .

Organizirane egzekucije u Gračanima, ispod Medvednice, su prema iskazima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji započele 10. na 11. svibnja 1945. godine i trajale su barem do kraja svibnja. Prema iskazima lokalnog stanovništva žrtve su dovođene iz sabirnih centara, zatvora i logora u Zagrebu, pješice, u grupama ili u kolonama, među njima je bilo muškaraca i žena, neki su bili vezani žicom, neki nisu.

Nema podataka da je itko od žrtava dovedenih u Gračane preživio. Prema iskazima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji odluke o smaknuću tih žrtava donesene su ranije, na drugim mjestima, dok su Gračani bili samo mjesto egzekucije.
Egzekucije su obavljali pripadnici jedinice Jugoslavenske armije koja je tih dana bila stacionirana u Gračanima, ubijali su ih tik iza naselja, na ulazu u Park prirode Medvednica ili čak i u samom naselju, a tijela su naknadno u masovne grobnice morali pokapati mještani Gračana.

>>>U Zagrebu pronađena masovna grobnica
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.