youtube

U Hrvatskoj se pojavila moćna investicijska kuća s 348 milijarde eura kapitala! Evo što nude

Autor: dnevno.hr

Na domaćem financijskom tržištu uskoro će svoje usluge nuditi Fidelity International, investicijska kuća koja ulaže i raspolaže imovinom vrijednom 348 milijardi eura. Njihove usluge bit će dostupne mirovinskim fondovima, bankama, osiguranjima i drugim institucionalnim ulagačima, piše tportal.

Fidelity International utemeljen je 1969. godine kao međunarodna podružnica bostonskog Fidelity Investmentsa. Godine 1980. postaju nezavisni od američke organizacije, a ostaju u vlasništvu uprave i članova obitelji osnivača. Svoje planove u Hrvatskoj za tportal je otkrio Adam Lessing, šef odjela središnje i istočne Europe u Fidelityju.

Kako navodi Lessing za tportal, promatrali su na koja tržišta bi se mogli proširiti pa su eto našli upravo našu Hrvatsku kao mjesto pogodno za investicije, a u Hrvatskoj se nadaju naći ograničen broj ključnih partnera. U regiji su im partneri Raiffeisen i UniCredit.

A sad dolazi najzanimljiviji dio – temeljni proizvod.

Jedan su od najvećih svjetskih upravitelja imovinom, kao svoj temeljni proizvod ima luksemburški investicijski fond koji ima 150 potfondova, od gotovinskih do ulaganja u manje kompanije na burzama u Aziji. Najviše interesa, navode, imaju za proizvode koji bi zamijenili nekadašnje državne obveznice, koje bi ovaj kuća zamijenila income fondovima s fokusom na smanjenje rizika.

Zanimljivo je kako upravo ova kuća, u jeku afere koja potresa hrvatsko gospodarstvo i najveće moćnike zemlje, hrvatsko tržište vidi kako ‘radi jako dobro’, stoga nas ne bi čudilo da se dolazak krije i u interesima povezanim s Agrokorom.

Prisjetimo se riječi Juliet Valls, koja je izjavila kako ‘grupa američkih investitora pruža podršku Agrokoru kada je kompaniji ta podrška najpotrebnija.’

‘Ponosna sam na to što su američki ulagači prepoznali trajnu vrijednost u Agrokoru i dijelovima kompanije u koje su spremni uložiti i više novca, osigurati tehničku ekspertizu i podršku restrukturiranju kompanije, jer oni prepoznaju važnost zaštite zaposlenika i dobavljača. Tu nije riječ samo o dugu, već i o svim ostalim aspektima Agrokora i uistinu sam veoma ponosna na činjenicu što grupa američkih investitora pruža podršku Agrokoru kada je kompaniji ta podrška najpotrebnija. Oni su ovdje kako bi zaštitili vrijednost i sve aspekte Agrokora te u suradnji s izvanrednom upravom tvrtke, hrvatskom Vladom, radnicima i dobavljačima spasili tvrtku koja je važna i izvan granica Hrvatske.’, izjavila je pred sami odlazak s mjesta veleposlanice SAD u RH Juliet Valls Noyes. 

Što su Ministarstvo pravosuđa i Dinko Cvitan radili posljednjih mjeseci, a povezano je s Agrokorom?

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.