Ivo Cagalj/PIXSELL

U ime obitelji teško optužuje: ‘USKOK četiri godine na trošak građana vodi politički proces protiv nas’

Autor: Dnevno.hr

Udruga ‘U ime obitelji’ u utorak se oglasila priopćenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti:

“Povodom jučerašnje završne riječi zamjenika ravnateljice USKOK-a, Svena Miškovića, u postupku protiv gradonačelnika Grada Zagreba, udruga U ime obitelji želi svratiti pozornost na činjenicu da USKOK – Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, već četiri godine vodi politički proces kojim se udrugu U ime obitelji potpuno neopravdano stavlja u kontekst korupcije.

Kao što je  poznato, Građanska inicijativa U ime obitelji je pod geslom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” prije 4 godine organizirala prikupljanje potpisa za promjenu izbornog sustava. Tom je prilikom građanska inicijativa uputila zamolbu  gradonačelnicima i načelnicima svih gradova u Hrvatskoj, pa tako i Gradu Zagrebu, da pomognu volonterima u svojim gradovima besplatnim ustupanjem štandova/stolova i mjesta za spremanje štandova, besplatnim ustupanjem prostora za plakatiranje za informiranje građana, tiskom edukativnih letaka koji tumače izborni sustav RH i potrebe njegove demokratizacije, ustupanjem besplatnog prostora u gradskim novinama i medijima za informacije o izjašnjavanju birača. Grad Zagreb donio je 19.9.2014. Zaključak o prihvaćanju  pokroviteljstva “nad organizacijom akcije građanske inicijative ‘U ime obitelji’ od 21. rujna do 5. listopada 2014.”.

U toj godini, 2014., oko 400 udruga dobilo je pokroviteljstvo  Grada Zagreba za svoje aktivnosti, a financijska sredstva dodijeljena udrugama u toku te godine iznosila su oko 7 milijuna kuna.

Činjenicu da je Državno odvjetništvo, USKOK jedino udrugu U ime obitelji izdvojio između svih tih 400 udruga  prikazujući kao kazneno djelo jedino financiranje aktivnosti Građanske inicijative “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” – tumačimo kao zloupotrebu državnih institucija za vršenje pritiska i zastrašivanje udruge civilnog društva. Članovi udruge U ime obitelji u više su navrata pozivani na davanje iskaza u radnom vremenu, a policijski službenici dolazili su im na kućna vrata s pozivima i upitima. Jedna od članica udruge zbog dolaska policije dobila je otkaz od svog stanodavca, a drugi volonter morao je svom poslodavcu tumačiti zašto mora izostati s posla, odnosno dati iskaz Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Slobodni smo podsjetiti na nekoliko važnih činjenica:

1. Izjašnjavanju građana o referendumu za pravedniji izborni sustav 2014. protivili su se i vladajući SDP i tada oporbeni HDZ. Glavni državni odvjetnik bio je g. Mladen Bajić, a ravnateljica USKOK-a gđa Tamara Laptoš,  istragu je vodio g. Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a.




2. U 4 godine vođenja procesa optužnica je mijenjana 3 puta.

3. USKOK je po hitnom postupku, samo 3 dana nakon početka prikupljanja potpisa, a 2 dana nakon što je U ime obitelji na konferenciji za medije objavila da je Grad Zagreb preuzeo pokrivanje troškova za štandove, letke i plakate, od Grada Zagreba zatražio objašnjenje prihvaćanja. USKOK je Gradu postavio sljedeća pitanja,uz napomenu da će odgovore (dokumente) preuzeti policijski službenici USKOK-a:

a) Je li Grad donio odluku o pokroviteljstvu udruge U ime obitelji?




b) Temeljem kojih ovlasti i tko je donio takvu odluku?

c) Koji novčani iznos je doznačen U ime obitelji i tko je to odlučio?

4. Andrea Šulentić, posebna savjetnica zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, koja je u njegovu Uredu sada zadužena za nepravilnosti, 5. listopada 2018. je u sudnici zagrebačkog Županijskog suda na suđenju gradonačelniku Bandiću za “aferu štandovi” rekla da su “isfabricirali” dopis Građanskoj inicijativi U ime obitelji jer na njemu nije inzistirala Udruga, već USKOK, za vrijeme dok je g. Bandića zamjenjivala gđa Sandra Švaljek. “Dopis je pisan 23. siječnja 2015. iako ima nadnevak 22. siječnja i po njega je došao gospodin iz USKOK-a. Kad kažem da je isfabriciran, mislim na to da brzi odgovor nije zahtijevala Udruga, već USKOK, odnosno Udruga ga nije očekivala tom brzinom. Moguće je da su uz taj dopis bile i neke fakture koje je uputila Udruga. (…) Da USKOK nije inzistirao na odgovoru Udruzi, mi to ne bismo tada ni napisali, zato smo ga i antidatirali”, rekla je gđa Šulentić u svojstvu svjedokinje.

5. Procedura donošenja Zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva od 19. rujna 2014. te Zaključka o korištenju Sredstava proračunske zalihe  u potpunosti je u skladu s propisanim standardima donošenja istih. Kao primjer, može se navesti Zaključak o prihvaćanju pokroviteljstva od 13. kolovoza 2013. za 6. Susret Lige antifašista jugoistočne Europe – “Dani balkanske ljubavi” te pripadajući Zaključak o korištenju sredstava proračunske zalihe od 23. listopada 2013. u iznosu od 111 240 kuna. Jednaka procedura provodi se i prilikom odobravanja pokroviteljstva ostalim udrugama i inicijativama za određene aktivnosti i događaje. To dodatno potvrđuje kako je izdvajanje udruge U ime obitelji od strane USKOK-a i DORH-a iz velikog broja udruga čije inicijative i manifestacije svake godine financijski podupire Grad Zagreb, politički motiviran pritisak na djelovanje udruge.

Zabrinjava činjenica da su USKOK i Državno odvjetništvo od svih udruga i inicijativa koje je Grad Zagreb sponzorirao na isti način, izdvojili udrugu U ime obitelji optužujući je za nešto što je svakome jasno da nije kazneno djelo. Na žalost iz ovog proizlazi da USKOK i DORH funkcioniraju kao produžena ruka HDZ-a i SDP-a, odnosno da za korupciju optužuju one za koje dobiju političko zeleno svjetlo, a ne progone one koje politika štiti, a građane su oštetili za stotine milijuna kuna.”

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.