Goran Kovacic/PIXSELL

U HRVATSKU JE STIGAO LEDENI VAL: Sve hladnije i hladnije vrijeme! Saznajte gdje će u srijedu padati rekordi

Autor: dnevno.hr

Hrvatsku je tijekom noći zahvatio prodor sibirske hladnoće. Ovaj period iznimne hladnoće koja će se zadržati do slijedećeg vikenda. U nedjelju će najniže dnevne temperature biti do -10 °C. No, sredinom tjedna očekuje se najveća hladnoća. Na zagrebačkom području bit će možda najhladnije. Predviđa se kako će u srijedu najniža temperatura zraka biti -20°C.

U unutrašnjosti od nedjelje umjereno do pretežno oblačno, uglavnom do utorka povremeno sa slabim snijegom, osobito u gorju i na istoku, gdje u ponedjeljak snijeg može biti i jači. Bit će osjetno hladnije, uz  dnevnu temperaturu nerijetko nižu od -5 °C, a jutarnja i od -10 °C, pri čemu će još puhati umjeren do jak sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu umjerena i jaka bura, na sjevernom dijelu i olujna bura. Osjet hladnoće bit će vrlo velik, ne samo zbog vjetra, nego i zbog jakog pada temperature, pogotovo na sjevernom i srednjem dijelu. Od ponedjeljka se ondje tijekom dana očekuje najviše oko 0 °C, a ujutro će biti i do -6 °C. Bit će i susnježice i snijega, osobito u Dalmaciji tijekom nedjelje i ponedjeljka, kada će prevladavati oblačno.  Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar, u gorju s olujnim udarima. Na Jadranu jaka bura s olujnim, podno Velebita i s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -8 i -3, a na Jadranu od -1 do 5 °C.

Najhladnije temperature

Na Zavižanu ju jutros bilo najhladnije, gdje je izmjereno -17 stupnjeva Celzijusa. Na Puntijarki je izmjereno -14,5 stupnjeva. U Delnicama je izmjereno -11 stupnjeva Celzijusa. Spomenimo i kako bi danas Delnice trebao posjetiti i premijer Plenković u pratnji ministara Krstičevića i Butkovića.

U nedjelju ujutro u Zagrebu je izmjereno -7 stupnjeva.

‘Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu’, stoji na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Iz DUZS-a upozoravaju građane da ne kreću na put bez propisane zimske opreme i da se obavezno pridržavaju savjeta za vožnju zimi, po magli, poledici ili zasniježenom kolniku. Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozeblina, promrzlina, smrzotina i opće pothlađenosti tijela što može imati i smrtni ishod. Preporuke za zaštitu od hladnoće, kao i savjeti za vožnju objavljeni su na web stranicama DUZS-a.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.