U Hrvatskoj se prodaje meso staro i do 10 godina

Autor: dnevno.hr

Meso i prerađevine zbog datuma ili neke druge nepravilnosti raspakiravaju i ponovno pakiraju za tržište, tvrdi radnik jednoga mesnog pogona.

Iako prema zakonima Europske unije meso ima rok trajanja, u Hrvatskoj takav rok ne postoji, pa često meso koje bi trebalo završiti na spaljivanju završi na hrvatskim stolovima, javlja HTV. Sugovornik u emisiji Hrvatska uživo bio je radnik jednoga mesnog pogona koji je svjedočio što se sve čini s mesom i mesnim prerađevinama kojima istekne rok.

Radnik je optužio poslodavca da meso prerađuje u kobasice i hrenovke, te da prepakirava konzerve.

– Meso i prerađevine zbog datuma ili neke druge nepravilnosti raspakiravaju i ponovno pakiraju za tržište. Ali budite sigurni da ljudi koji znaju za to i koji to rade zbog čiste zarade, ne mareći za potrošače, ne jedu takvu hranu, kao ni njihova djeca – rekao je.

Radnik čiji je identitet poznat HTV-u i USKOK-u sve je prijavio još prošle godine. Obratio se MUP-u i USKOK-u i na njihovo traženje napisao im sve datume, zbivanja i imena umiješanih, ali do danas nitko nije reagirao. HTV kao moguć razlog navodi činjenicu da je mesna prehrambena industrija jedna od rijetkih industrijskih grana u kojima Hrvatska zarađuje.

Odgovornost za to kakvo meso dobivamo u trgovinama, je li zdravstveno ispravno, prema hrvatskim zakonima, ne snosi mjerodavno Ministarstvo. Nakon veterinarske inspekcije koja jamči kakvoću i ispravnost na liniji klanja, human odnos prema životinjama i djelomice nadzire preradu, država više nema odgovornost.

Prema saznanjima Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, EU bi meso kojem je prošao rok trajanja navodno trebao spaliti, no često se to meso uvozi u Hrvatsku praktički na rasprodaji, a ako je prošlo veterinarsku kontrolu, smatra se sigurnim.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.