‘U Dežulovićevom tekstu jezik je iz doba komunističkoga totalitarizma’

Autor: dnevno.hr

Nadbiskupski duhovni stol u Zagrebu uputio je otvoreno pismo uredništvu dnevnog lista 'Slobodna Dalmacija', a u povodu teksta objavljenog 23. svibnja ove godine o dodjeli počasnoga doktorata Sveučilišta u Zagrebu kardinalu Josipu Bozaniću, zagrebačkomu nadbiskupu, pod naslovom: 'Naš Desmond Tuta Bugarin' autora Borisa Dežulovića.

U pismu stoji kako je tekst prepun uvreda koje se izravno odnose na Kardinala i na Sveučilište u Zagrebu, a neizravno na puno širi krug ljudi i institucija.

-U svakome čitatelju koji taj tekst promatra u okviru civilizacijskih vrijednosti i uljudnoga ophođenja rađa se mnoštvo pitanja. Tekst nije vrijedan nikakve posebne raščlambe te bi ulaženje u raspravu sa sadržajem koji je u njemu iznesen mogao netko shvatiti kao davanje vrijednosti nečemu što je uistinu bezvrijedno. To je razlog zašto nismo reagirali odmah nakon što je napisan – stoji u pismu, kojeg prenosi IKA.

Dodaju kako su u vremenskome odmaku od nekoliko dana ipak odlučili pisati Uredništvu, postavljajući im pitanje da li se takav tekst može opravdati jednostavnim isticanjem vrijednosti slobode govora ili specifičnostima stilskoga izražavanja?

– Možete li navesti koje se to vrijednosti i kakva odgovornost promiče takvim napisima? Možda je za vas to poželjan način kojim ‘Slobodna Dalmacija’ i njezini vlasnici žele medijski djelovati u hrvatskome društvu? Namjeravate li i dalje dopuštati i promicati da se čitatelji hrane uvredama i bezobzirnim grubostima koje zanemaruju istinu, koje gaze postulate etičnosti, koje nisu na tragu mjerodavnoga pisanja o nekoj temi niti na tragu profesionalnosti i stručnosti novinarskoga poziva – stoji u otvorenom pismu.

Dodaju kako ih iznenađuje činjenica da ni novinari ni novinarske strukovne organizacije i tijela nisu osjetili potrebu osvrnuti se na spomenute uvrede.

– Vaš je novinar u prvoj rečenici napisao da se o počasnome doktoratu kardinala Bozanića ‘u krugovima hrvatske nezavisne inteligencije digao omanji oblak sitne, fine prašine’. Osim što se u pojedinim sintagmama toga izrijeka može pročitati jezik iz doba komunističkoga totalitarizma, iz cijeloga je teksta razvidno da je pisanjem toga novinara – bez daha finoće i istine – podignut veliki oblak koji je kišom uvreda (nažalost, ponovno) stvorio blato i kaljužu govora u javnosti. Ona zacijelo ne može pridonijeti bistromu pogledu niti kritičkomu promišljanju- završavaju pismo tim riječima.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.