Foto: Ante Cizmic / CROPIX

U desetak dana pao je na dva najvažnija testa! HDZ-ovci kritiziraju Plenkovića: Crnogorac ga je otkantao kao nekog šmrkavca

Autor: Iva Međugorac

U hrvatsku nacionalnu političku arenu premijer Andrej Plenković ušao je kao osoba s respektabilnom diplomatskom karijerom, jer pored toga što je brusio zanat u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu, predsjednik Vlade iza sebe ima i staž u Europskom parlamentu, a osim toga i on sam nerijetko je prezentirao svoju prisnost sa šeficom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Često se u javnom prostoru pa i unutar HDZ-a govori o Plenkoviću kao o jednom od najutjecajnijih europskih političara koji bi nakon idućih parlamentarnih izvora svoju karijeru mogao nastaviti na nekoj od vodećih pozicija u Europskoj komisiji, a osim toga govori se i kako Hrvatska upravo Plenkoviću i njegovom utjecaju može zahvaliti na milijunima koje dobiva iz europskih fondova.

Crnogorac otkantao Plenkovića

Tvrdilo se i tijekom nedavnog Plenkovićeva posjeta susjednoj Srbiji da je on ondje otišao kao svojevrsni europski predstavnik koji je političkom vodstvu ove zemlje trebao dati do znanja da se moraju što prije opredijeliti žele li nastaviti koketirati sa Rusijom, ili će pak svoju političku budućnost graditi u europskom zagrljaju.

Već je u Srbiji Plenković naišao na prva zatvorena vrata zbog kojih se u HDZ-u počela propitkivati njegova diplomatska moć i utjecaj budući da ga je tamo dočekala premijerka Ana Brbabić, ali ne i srpski predsjednik Aleksandar Vučić koji je bez ikakve dvojbe najrelevantniji, ako ne i jedini političar koji u Srbiji donosi odluke.


Taj se slučaj vrlo brzo zaboravio, no oni koji u vladajućim redovima nisu skloni premijeru Plenkoviću tvrde da je on u posljednjih desetak dana dva puta pao na velikim testovima na kojima se testirala njegova diplomatska moć.

Milanovićev bliski suradnik je ljut na Plenkovića: ‘Manipuliraju, to neće ići’

”Plenković se predstavlja kao veliki europski autoritet, a nedavno ga je mladi premijer Crne Gore Dritan Abazović otkantao kao nekog šmrkavca gleda hrvatskog jedrenjaka Jadran kojega su Crnogorci naprosto prisvojili. Naravno da Plenković ni u primisli nema spominjanje ratne odštete”, komentira naš sugovornik iz vladajuće stranke ovaj slučaj koji je u domaćim medijima okarakteriziran i kao svojevrstan Plenkovićev diplomatski rat iz kojega je hrvatski premijer za sada izašao kao poražena strana.

Kao što je poznato Plenković je nedavno od svojeg crnogorskog kolege Abazovića zatražio da njegova zemlja Hrvatskoj vrati školski brod Jadran koji je simbolično važan za našu zemlju, no mladi Crnogorac premijeru je jasno poručio da je u disoluciji Jugoslavije valjda nešto pripalo i njegovoj zemlji. Inače je riječ o 60-tak metara dugom bijelom jedrenjaku izgrađenom davne 1933-e godine koji je sve do početka 90-tih bio upisan u flotne liste hrvatskih luka.

Na remont u Crnu Goru jedrenjak koji je bio upisan u matičnoj luci u Splitu otplovio je od 1991-e godine, a oni ga od tada nisu vratili pa je Plenković sada odlučio potegnuti to pitanje budući da su Crnogorci koncem srpnja obilježili 90-tu godišnjicu broda radi čega je hrvatska diplomacija poslala prosvjetnu notu Podgorici progovarajući u njoj o svojatanju imovine.
Grlić Radman vratio Milanoviću pa otkrio: ‘Jedan me ministar pitao za njegovo zdravlje’

”Država Crna Gora će nastaviti brinuti o svojoj imovini, mislim da je to fer”, rekao je Abazović uoči Bledskog strateškog foruma na kojem se susreo i sa Plenkovićem kojega je poprilično hladno odbio stajući u obranu imovine za koju tvrdi da pripada njegovoj zemlji.
Problemi i oko navijača u Grčkoj

U obranu navijača privedenih u Grčkoj staje pak već neko vrijeme predsjednik Zoran Milanović koji je radi toga zaratio s političarima u Ateni. Plenković pak nastoji spustiti tenzije, a zbog privedenih Boysa otputovao je i u Grčku, no i dio HDZ-ovaca baš poput kritičnog Milanovića tvrdi da premijerov posjet ovoj zemlji nije rezultirao ničim konkretnim, osim što je hrvatskim mladićima zajamčena sigurnost u grčkim zatvorima.

Navijači pritvoreni u Grčkoj bili su Milanoviću povod za kritike na račun vladajućih i premijera Plenkovića koji je poručio da oni tamo nisu nikakvi ratni zarobljenici.

”Koga su moje riječi zavile u crno? Pazim što govorim. Prvih pet dana zarobljeništva stotinu hrvatskih huligana, a pratite genezu, uskoro će postati ratni zločinci za Plenkovića i onda će ih zaboraviti, kao što su zaboravili sve u haškom zatvoru. Prvih pet dana zarobljeništva nisam ništa govorio. U tom bi periodu trebali odvojiti žito od kukolja. Strpali su ih pritvor na šest mjeseci. Kako nečija izjava u Hrvatskoj može naštetiti tim ljudima? Da im produže pritvor na pet godina? Kao u Prokletoj avliji? Drugo, Plenković ima nisko mišljenje o tom grčkom pravosuđu. Kakvo je to pravosuđe, ako moje riječi mogu utjecati na nečiji status zarobljeništva?”, zapitao se Milanović koji navijače jest nazvao huliganima, ali ne i ratnim zločincima.

Pitali smo Pašalića je li točno da s katoličkim udrugama ruši Plenkovića: Njegov odgovor mogao bi vas zaintrigirati

Kako god da se privedene mladiće nazivalo, u dijelu HDZ-a navode da su više očekivali od predsjednika Vlade koji je prema vlastitim riječima prijateljski povezan s ondašnjim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, ali što vrijeme više prolazi to se više strahuje da bi hrvatski navijači još barem mjesec dana mogli ostati u grčkim zatvorima tim više što se o ovoj temi u javnom prostoru sve manje govori.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.