Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U ČEMU JE TAJNA? Pozadina Milanovićeva i Plenkovićeva rata

Autor: Iva Međugorac

Premijer Andrej Plenković u posljednje vrijeme prilično se ozbiljno angažirao oko toga da se tvrdo kohabitira s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem. Vladajući dvojac ne propušta priliku za međusobne okršaje koji se dakako odvijaju putem medija.

No, da ne znate tko su protagonisti ovih konflikata mora da biste iz tema o kojima se vladajuća dvojka porepucava vrlo lako došli do zaključka kako su se ‘pokačila’ dva klinca u vrtiću. Tko gdje i sa kime jede, tko se sa kime rukuje, tko kome nije pružio ruku i tko adekvatno drži razmak, ali i tko je putovao tamo gdje nije trebao i pod neadekvatnim uvjetima, neke su od tema kojima naši državnici i veliki vođe zabavljaju naciju, kojoj odavno nije do ovakvih oblika zabave.

Zavirite li pak u medijske arhive, posve je jasno da Milanović i Plenković nisu tako različiti kao što to narodu nastoje prikazati, svjetonazorski je Plenković bliskiji s aktualnim predsjednikom, no što je bio s Kolindom Grabar-Kitarović, mada i Milanović na zgražanje socijaldemokrata i ljevičara koji su ga doveli na vlast, nerijtko zna zabrazditi ka desnom spektru, ne treba se zavaravati.

Pričamo o čovjeku koji bi iz Jasenovca bacao HOS-ovu ploču, ali i političaru koji svoje lijevo-liberalne stavove pokazuje na temama kao što je abortus, vojska na granicama, istospolni parovi. Sve je to ideologija u kojoj se istini za volju vrlo lako može pronaći i Plenković koji ponekad ostavlja dojam ljevijeg državnika od Milanovića. Dojam da su dva lidera posvađana uistinu to i jest – samo dojam.

Njih dvojica i više nego korektno surađuju kada su u pitanju bitna imenovanja, ali i razne odluke koje zajednički moraju donijeti. Milanović se slijepo drži one da se Plenkoviću neće miješati u posao, a uostalom dobro je poznato da predsjednik ionako nije od velika posla pa je zato ovih dana premijeru ostavio prostor da se sam bakće nabavom borbenih aviona, za to vrijeme educirao nas je o tome da je korona opasna koliko i karijes, a negdje po putu (jer Milanović jako puno putuje) po prstima lupio Stožer.

Sva ta njegova lupanja i lupkanja Plenkoviću navodno nisu najbolje pala, jer se čovjek u posljednje vrijeme navikao da mu nitko ne parira i ne konkurira, na parlamentarnim izborima, Bernardiću su od njegove pojave na pod poispadali papiri, Škoro pored njegove pojave nije uspio postati premijer, a ostale oporbene stranke i strančice ionako nisu vrijedne spomena jer nitko od njih ne može konkurirati Plenkoviću. Ne može Plenkoviću ako ćemo biti krajnje realni konkurirati ni Peđa Grbin, ni gospođa Ahmetović, ni drug Ostojić pa ni župan Kolar.

Koliko god gorljivi i žustri bili, za te je socijaldemokrate i kandidate za šefa SDP-a Andrej Plenković neuhvatljiv. Pokušajte samo zamisliti kako bi to izgledalo da recimo jedan Kolar proba ugostiti gospođu Merkel, ili kakva svjetskog dužnosnika? Ne ide! Da, Plenković doista u tome jest maher. Samouvjeren, pun sebe, s jasno izraženim gardom, drčnom retorikom, britak, uvijek spreman na odgovore pa i na najteža pitanja, ukratko političar s karakterom, neodoljivo nalik predsjedniku s karakterom, ali i jedinom političaru na aktualnoj političkoj sceni koji mu može konkurirati. I baš u tome treba tražiti pozadinu njihovih navodnih sukoba.




INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ NAKON PRVOG TJEDNA ŠKOLE: Evo kako je protekla nastava u ‘novim normalnim’ okolnostima!

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.