Foto: Dnevno

Tvrdi se da ovaj vrtić u Vukovaru ima odvojena igrališta za srpsku i hrvatsku djecu koju na ulazu razdvajaju. Zvali smo ravnateljicu

Autor: Snježana Vučković

Pavao Josić, vukovarski gradski vijećnik i koordinator Živog zida u Vukovarsko-srijemskoj županiji, politiku segregacije djece u vukovarskim obrazovnim ustanovama smatra – katastrofalnom i nehumanom.

Josić taj problem ocjenjuje iznimno važnim i često ga ističe na sjednicama gradskog vijeća. Kaže kako ovakav način odgoja djece vrtićke dobi zasigurno neće pridonijeti boljitku Vukovara, a što pod time misli, objasnio je na primjeru Dječjeg vrtića Vukovar 1, područnog objekta “Leptirić” u Borovu Naselju.

Josić: Djeca se odvajaju odmah na ulazu i imaju odvojene parkove za igru

“Djeca u grupama su podijeljenja na srpsku i hrvatsku… Odmah na zajedničkom ulazu, hrvatska djeca idu na lijevu stranu, a srpska djeca na desnu. No, najgore od svega jest što mališani imaju odvojena i igrališta. Vrtić za jednu djecu ima igralište sa lijeve, a za drugu sa desne strane objekta”, opisuje nam Pavao Josić koji je zabrinut jer smatra da zbog ovakvog pristupa djeci u najnježnijoj dobi njegov grad nikada neće zaživjeti kao grad tolerancije i suživota.

Zajednički ulaz/Foto: Dnevno

“Shvaćam da je riječ o pravu srpske nacionalne manjine na svoju kulturu, jezik i pismo i s time uopće nemam problem, to je tako zakonski uokvireno. No, fizičko razdvajanje djece i nemogućnost njihove zajedničke igre i druženja – meni je stravično”, tvrdi ovaj Vukovarac koji nam je poslao fotografije zajedničkog ulaza i dvaju odvojenih igrališta.
Foto: Dnevno/Igralište na lijevoj strani za hrvatsku djecu

Zbog ovih navoda poslali smo upit Gradu Vukovaru čiji odgovor još uvijek očekujemo i koji ćemo po primitku objaviti, a u međuvremenu smo popričali sa ravnateljicom DV Vukovar 1, Mirjanom Kulić.

Ravnateljica zgrožena optužbama: Tako je postavljena zgrada, djeca se ne odvajaju!

“Ovi navodi me uistinu rastužuju… I nakon toliko godina, od Vukovara se radi ‘grad slučaj’ i to preko informacija o djeci koje nisu točne”, kazala nam je ravnateljica Kulić, iako se iz njezinog objašnjenja moglo iščitati da su dvorišta za igru srpske i hrvatske djece ipak odvojena.
“Naprosto je tako postavljena i izgrađena zgrada. No, to ne znači da se djeca strogo odvajaju i da im se brani druženje. Dapače. imamo eko vrt u kojem zajedno borave. Ponavljam, uistinu mi se plače kad netko samo pomisli da bi mogli na taj način tretirati djecu”, kazala nam je ravnateljica Kulić napominjući kako ovaj posao radi 40 godina te kako nikada ne bi dopustila da se povrijedi bilo kakvo pravo djeteta.

Foto: Dnevno/Igralište na desnpoj strani za srpske mališane

“Mi nemamo samo djecu različitih nacionalnosti… Mi imamo i djecu sa teškoćama u razvoju i posebnim potrebama, ja sam se i za to izborila. Osim toga, najbolje je da dođete i sami se uvjerite. Tada će i vama ova priča o razdvajanju djece zvučati neosnovano”, zaključuje Mirjana Kulić.

 
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.